Yeni aşı migren ataklarına son verdi

miRBey

Aktif Üye
Yeni aşı migren ataklarına son verdi
Migren aşısı, Türkiye’de geçen nisan ayında onay aldı ve uygulanmaya başlandı. İzmir’de yaşayan ve yaklaşık 15 yıldır migren ağrılarıyla gayret eden Cansu Canseverler, yeni aşı yardımıyla ağrılarından kurtulduğunu söz etti.

‘7. aşımı olacağım’

Geçen haziran ayında aşının birinci dozunu olan Canseverler, 4 aydır hiç ağrısı olmadığını kaydetti. Kendilerine ilişkin bir asansör firmasında çalıştığını belirten Canseverler, atakları niçiniyle işe gidemediği günler olduğunu belirterek “Yaklaşık 15 yıldır şimdi her gün migren ağrısı çekiyordum. Tedaviye başladım fakat migren ilaçları ile bir sonuca varamadım. Bu iğneyi duyar duymaz başlamaya karar verdim. 29 Haziran’da birinci aşıyı oldum. Birinci ay 2 doz aşı uygulandı. Şu an 7’nci aşımı olacağım. hiç bir atağım kalmadı” dedi.

‘Eskiden yataktan kalkamıyordum’

Migren ağrılarından kurtulduğu için epey memnun olduğunu söyleyen Canseverler, şu biçimde devam etti:

“Her sabah güne yeni bir atakla başlıyordum. Birkaç ağrı kesicinin üzerine başka ilaçlardan kullanmak zorunda kalıyordum ve bir daha bir sonuç alamayınca doktora gidip iğne oluyordum. Serum takılıyordu. O günüm büsbütün bitiyordu. Aşıyı duyar duymaz korktum ancak hekimime güvendim ve ağrılardan yorulduğum için ‘Denemeye bedel’ dedim. Aşı vurulduktan daha sonra ataklar yok oldu. Öteki bir ağrı kesici kullanmama gerek kalmadı. Evvelce yataktan kalkamıyordum. ömrüm resmen değişti.”

‘Bazı hastalar ayda 15 gün ağrı çekiyor’

Medicana International İzmir Hastanesi’nde Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Yıldız Arslan, migrenin epey sık rastlanan bir hastalık olduğunu söylemiş oldu.

Polikliniğe başvuran 6 hastadan birinde migren şikayeti olduğunu belirten Doç. Dr. Arslan, “Atak sıklığı, şiddeti, ne kadar sürdüğü, ışıktan, sesten etkilenme üzere kriterlere bakılırsa, klinik bulgularla migren tanısı konur. Kronik migren ayda 3 ve daha fazla atak geçiren hastalar için kullanılır. Kimi hastalar ayda 15 gün baş ağrısıyla yaşıyor. Bu da günlük ömür aktivitelerini etkiliyor. İşlerine devam etmelerini engelliyor” dedi. Migrenin niçininin fazlaca bilinmediğini, damar ya da hudut yapısına bağlı olduğuyla ilgili teoriler bulunduğunu hatırlatan Arslan, genetik risk faktörlerinin yanı sıra ışık, ses ya da kimi yiyecekler niçiniyle atakların değişkenlik gösterdiğini lisana getirdi.

‘Aşıları hastalar kendileri de yapabilir’

Hastaların kendilerini etkileyen durumlara dikkat ederek ömürlerini sürdüğünü anlatan Doç. Dr. Arslan, şu biçimde devam etti:

“Kronik migren hastaları için yaklaşık 3 aydır Türkiye’de uygulanan yeni bir aşı kelam konusu. Şiddetli baş ağrıları olan, ayda 10-15 kere ağrı çeken hastalara uygulanıyor. Bu aşı 6 aya kadar uygulanabiliyor. Aşıları hastalar kendileri de yapabilir. Kasa enjekte ediliyor. Ayda 1 kere daima tıpkı gün yapılması tavsiye edilir. 3’üncü ayda atakların azaldığı tespit edilirse bir süre orta verilebilir. 6’ncı ayın sonunda atakları büsbütün geçenler de olabilir. Kısa periyot bulgulara bakıldığında aşının işe yaradığını söyleyebiliriz. hiç bir yan tesiri bulunmuyor.”

Haber Sitelerinden Alıntı Yapılmıştır.