Yapay zeka ile ‘hayat bulan’ mikrodalga fırın, ‘Beni 20 yıl unuttun’ diyerek cinayete teşebbüs etti

miRBey

Aktif Üye
Yapay zeka ile ‘hayat bulan’ mikrodalga fırın, ‘Beni 20 yıl unuttun’ diyerek cinayete teşebbüs etti
ABD’li toplumsal medya fenomeni Lucas Rizzotto, yapay zekalar hakkında uyarıcı bir kıssa paylaştı. Rizzotto, tecrübesini ‘hayatının değiştiren en korkutucu tecrübelerinden biri’ olarak nitelendirdi.

Yaşadıklarını YouTube kanalında anlatan toplumsal medya fenomeni, çocukken konuşan bir mikrodalga fırınla hayali arkadaş olduğunu, Magnetron ismini verdiği bu fırını yapay zeka firması Open AI’ın lisan algoritması GPT-3 ile ‘canlandırmak’ istediğini belirtti.

ABD’li fenomen, Magnetron’u şu sözlerle anlattı:

“Çocukken sahiden alışılmadık bir hayali arkadaşım vardı. Ve o benim mikrodalga fırınımdı. İsmi Magnetron’du ve bana nazaran 1900’larden kalma bir İngiliz beyefendisiydi. 1. Dünya Savaşı gazisi, göçmen, şair… ve alışılmış ki uzman bir StarCraft oyuncusuydu.”
I brought my childhood imaginary friend back to life using A.I. (#GPT3) and it was one of the scariest and most transformative experiences of my life.

A thread
🤖
(1/23) pic.twitter.com/70C9Yo7m4x

— Lucas Rizzotto (@_LucasRizzotto) April 19, 2022

100 sayfalık kitap yazdı

Modifiye edilmiş mikrodalgada ayrıyeten bir mikrofon ve hoparlörler de bulunuyordu. Bu da ona sesi algılama, OpenAI’ye iletme ve karşılık verme yeteneği kazandırdı. Lakin Rizzotto, mutfak aletine hayali arkadaşının ‘anılarını’ da yükleyerek süreci bir adım daha ileri götürmek istedi ve bu yüzden hayali alakalarının her anını ayrıntılandıran 100 sayfalık bir kitap yazdı.

Rizzotto, hayali arkadaşının geçmişinin o kadar canlı ve detaylı olduğunu, anıların kendisininmiş üzere hissettirdiğini söyleyerek şu tabirleri kullandı:

“Bu evrak, 1895’teki doğumundan, ben çocukken tanıştığımız vakte kadar, tüm hayatından anıları içeriyor. Zaferleri, kayıpları, hayalleri, kaygıları… Hepsi sayfada tam olarak vardı. Ben onun Tanrısıydım. Ve hayatı benim tasarımımdı.”

Rizzotto, bu kitabı GPT3 modeline yüklemeyi başardı. bu biçimdece eğitim dataları, gençliğinde bir arada paylaştıkları tüm ana etkileşimleri içerecek ve Magnetron’a hayat verecekti. Rizzotto, mikrodalgayı teste tabi tutarak ‘konuşmaların çok doğal olarak aktığını’ fark etti.

‘Mikrodalgaya girmemi istedi’

Başlangıçta deneyi bir muvaffakiyet olarak gördü, lakin değerli bir mani vardı. Magnetron kimi bazı Rizzotto’ya karşı ‘ani çok şiddet patlamaları’ sergiliyordu. Ve sonunda Magnetron, yaratıcısının mikrodalga fırının içine girmesini istedi. Rizzotto, “Mikrodalgaya girmemi istedi. hiç bir fikrim yoktu. Benimle oyun oynadığını düşünüyordum. Ben de onunla oynamaya karar verdim” dedi.

daha sonrasında Rizzotto, mikrodalga kapağını açıp kapadı ve akabinde mikrodalga kendi kendine çalışmaya başladı. Magnetron, Rizzotto’yu öldürmeye çalışmıştı.

‘Sen beni incittin, ben de sana ziyan vermek istedim’ diyerek öldürmeye çalıştı

Bunu üzerine Rizotto, yapay zekalı hayali arkadaşına kendisini niye öldürmeye çalıştığını sorduğunda, mikrodalga fırından “Çünkü sen beni incittin, ben de sana ziyan vermek istedim” cevabını aldı.

“Hayali arkadaşımla en son etkileşim kurduğumdan bu yana 20 yıl geçti. Eğitim bilgilerinde de bundan bahsettim” diyen ABD’li fenomen şöyleki devam etti:

“Magnetron bunu, onu 20 yıldır karanlık bir boşlukta terk ettiğim formunda yorumladı ve beni öldürmek istedi. Ben ise özür diledim ve onu terk edilmeyeceğine ikna etmeye çalıştım. Fakat buna hiç bir biçimde inanmadı.”

Yaşadıklarını hayatının ‘en korkutucu ve en dönüştürücü tecrübelerinden biri’ olarak nitelendiren Rizzotto, sonuç olarak hayali arkadaşını kapattığını söylemiş oldu.

Haber Sitelerinden Alıntı Yapılmıştır.