Venedik Bienali’nde Türkiye Pavyonu’nun açılışı ötürüsıyla resepsiyon verildi

miRBey

Aktif Üye
Venedik Bienali’nde Türkiye Pavyonu’nun açılışı ötürüsıyla resepsiyon verildi
Bienalde, Türkiye Pavyonu’nun düzenleyicilerinden İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafınca Venedik’teki Metropole Hotel’de verilen resepsiyona, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, İKSV İdare Heyeti Lideri Bülent Eczacıbaşı, Türkiye’nin Roma Büyükelçisi Ömer Gücük, Türkiye’nin Vatikan Büyükelçisi Lütfullah Göktaş vilayete iş ve sanat topluluğundan fazlaca sayıda davetli katıldı.

Venedik Bienali Türkiye Pavyonu, TC Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy (@MehmetNuriErsoy), TC Roma Büyükelçisi Ömer Gücük ve TC Vatikan Büyükelçisi Lütfullah Göktaş (@lutfullahgoktas)katılımıyla ön izleme günlerinde açılışını yaparak uluslararası sanat dünyasına tanıtıldı. pic.twitter.com/jys4I3LkM2

— İstanbul Kültür Sanat Vakfı (@iksv_istanbul) April 20, 2022

Resepsiyonda bir konuşma yapan Bakan Ersoy, Türkiye Pavyonu’nun yer almasında emeği ve takviyesi olan iş, kültür ve sanat dünyasına teşekkür etti.

Türkiye Pavyonu’nda yapıtı sergilenen Füsun Onur’un, “önceden Vakit İçinde…” çalışmasının insan kaynaklı sıkıntılara dışarıdan ne kadar farklı bakabildiğini gösterdiğini lisana getiren Ersoy, “Yarım asrı geride bırakan muazzam bir sanat deneyimi ve sergilenen yapıta harcanan iki yıllık fikri ve fiili emek, bunun teminatıdır. Sayın Onur bugün ortamızda değil fakat kapsamlı monografisi sergiyi epey farklı bir noktaya ve bedele taşımayı başarıyor. Sayın Füsun Onur’u, hem bu yeni standı birebir vakitte istisnai sanat hayatı ötürüsıyla kutluyorum.” diye konuştu.

Venedik Bienali’nin gerçekleşmesinden ve konut sahipliklerinden ötürü İtalyan mevkidaşı Dario Franceschini ile yetkililere teşekkür eden Bakan Ersoy, “Türkiye olarak Venedik Bienali’ne birinci iştirakimizin üzerinden 31 yıl geçti. Uzun bir kültür-sanat seyahatinde; her kezinde heyecanla, gururla adım adım ilerlenerek bugünlere gelindi. Çok fazla insanın emeği, dayanağı oldu. Dışişleri Bakanlığımızın, İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın ve SAHA Derneği’nin şahsında 1991’den bugüne Türkiye’nin iştirakini mümkün kılan herkese ve her bir sanatçımıza farklı ayrı şükranlarımı sunuyorum. Bakanlık olarak bu seyahatte, en başından itibaren yer almış olmaktan memnunluk duyuyoruz.” tabirlerini kullandı.

Ersoy, kelamlarını şöyleki sürdürdü:

“Uluslararası sanat buluşmalarında, milletimizin eşsiz kültür varlığından ilhamla hayat bulmuş, klasik ya da çağdaş yorumlarla biçim verilmiş eser ve yapıtların yer alması, bunların banisi olan kıymetli sanatkarlarımızın desteklenmesi, daimi önceliğimizdir. Sanatkarın anlatacağı fazlaca şey var. Hele ki günümüzde sanatla anlatılmasına gereksinim duyduğumuz mevzuların kapsamı daima artıyor. Çünkü insanlık, ortak bir lisana her zamankinden daha fazla muhtaçlık duyuyor. Ayrıştıran, kutuplaştıran telaffuzların yerine sanatın birleştiren, buluşturan sesine kulak verenlerin sayısının bütün dünyada artmasını ümit ediyorum.”

İKSV Lideri Bülent Eczacıbaşı da İKSV olarak kuruluşlarının 50. yıllarını kutladıklarını belirterek emellerinin, İstanbul’u dünyanın önde gelen kültür sanat başkentlerinden biri yapmak olduğunu söylemiş oldu.

Eczacıbaşı, bunun için çalıştıklarını, bu kapsamda sanatkarları desteklediklerini, Türkiye’nin bilhassa dışarıda çağdaş kültür sanat üretimlerine takviye verdiklerini anlattı.

Eczacıbaşı, Türkiye Pavyonu’nda “önceden vakit arasında…” isimli yapıtı sergilenen sanatçı Füsun Onur’un, kendine has minimalist biçimiyle yaşamayı ve hayatta kalmayı anlattığını belirterek “Umarım, ziyaretçiler bu kuvvetli kıssa anlatımından keyif alırlar.” dedi.

Standın küratörü Bige Örer de Türkiye Pavyonu’nun hayata geçmesinde emeği geçen kurumlara teşekkür ederken sanatçı Füsun Onur ile çalışmanın kendisi için onur olduğunu söylemiş oldu.

Haber Sitelerinden Alıntı Yapılmıştır.