Üreticileri zehirli ıspanak argümanları vurdu: ‘Haller ıspanak almıyor’

miRBey

Aktif Üye
Üreticileri zehirli ıspanak argümanları vurdu: ‘Haller ıspanak almıyor’
Menemen’deki ıspanak üreticileri ve personeller, Giresun’da yedikleri ıspanakların içinde karışan avrat otu niçiniyle zehirlendikleri öne sürülen 6 kişinin haberinin akabinde zahmete düştüklerini söylemiş oldu. Ürettikleri ıspanakların haller tarafınca alınmadığını, günde yaklaşık 100 çalışanın çalıştığı tarlalarda bugün yalnızca 10 emekçinin çalışabildiğini tabir eden üreticiler, Türkiye’deki tüm ıspanakların zehirli olmadığını lisana getirdi.

‘Haller ıspanaklarımızı almadı’

Bu yıl kuraklıktan dolayı güç bir sene yaşadıklarını belirten Menemen Ziraat Odası Lideri Arif Metin Karagöl, “Çiftçimiz sıkıntı kurallarda ıspanak yetiştirdi. Bu yılki randıman, esasen geçen yıllare bakılırsa daha az oldu. Geçen yıl da tam bu vakit içinderda zehirlenmelerle ilgili bu biçimde spekülasyonlar çıktı. Bu haberlerden dolayı ıstırap yaşıyoruz. Menemen Ovası’nda ıspanak hasat eden bir tarla bulabildik. Bu söylentiler çıktığı için satış yok. Çiftçiler, hallerde ‘ıspanak almıyoruz’ dendiğini ve biroldukca aracın geri döndüğünü söylemiş oldu. Emekçiler de tarlalardan geri döndü” dedi.

’15 yıldır bu bölgede hiç bir zehirlenme hadisesi duymadım’

Menemenin, ıspanak konusunda uzman bir yer olduğunu tabir eden Karagöl, “Bizim emekçilerimiz, demetlerin içine bir tane yabancı ot karıştırmaz. Çiftçilerimiz de otla uğraş eder. Bizim burada yabancı otla ilgili bir kahrımız yok. 15 yıldır bu bölgede oda başkanlığı yapıyorum. Çiftçiler meskene giderken onar demet konutlarına gdolayır. Biz de yeriz. 15 yıldır bu bölgede hiç bir zehirlenme hadisesi duymadım. Çiftçiler olarak bu husustan artık epeyce sıkıldık. bu biçimde olaylar çıkınca malımızı satamıyoruz, tarlada kalıyor” dedi.

‘Ispanağın zehirli olması mümkün değil’

Ziraat Yüksek Mühendisi Ergün Bakacak da, Menemen’in ıspanak üretiminde Türkiye’deki belirli başlı merkezlerden biri olduğunu hatırlatarak şunları söylemiş oldu:

“Menemen’de olağan vakit içinderda 20 bin dekar civarında ekiliş olur. Kış boyunca Menemen’den 40 bin ton ıspanak İstanbul’a masraf. 40 bin tonda rastgele bir zehirlenme kelam konusu değil. Burada her kış binlerce bayan ıspanak kazmaya gelir ve her gün konutuna ekmek gdolayır. ‘Ispanak zehirli’ söylemiş olduğiniz vakit Türkiye’nin bütün ıspanakları zehirli sayılıyor. Bu mantıksızca bir şey. Ben hem de zirai ilaç da satıyorum. Ispanağın zehirli olması mümkün değil. Kullanılan ilaçlardan dolayı zehirliliğin kelam konusu olması da hakikat değil. 2 yıl evvel de zehirlenme olayları oldu ve sorumlu ıspanak oldu. Türkiye’nin bütün ıspanakları zehirli sayıldı ve bizim ovamızda binlerce ıspanak sürüldü. Bu beşerler ıspanağın kendisinden mi zehirlendi, ıspanağın içine karışan zehirli bir ottan mı zehirlendi, yoksa yemekhanede yemek yapılırken içine karıştırılan diğer şeylerden dolayı mı zehirlendi? Ispanakta kullanılan ilaçlar; domateste, patateste, lahana üzere biroldukca eserde kullanılıyor. bu biçimde onlar da mı zehirli? Bu bahsin halka hakikat anlatılması lazım.”

‘İşçileri geri gönderdik’

Ispanak üreticisi Özgür Peker, “Bin dekar yerde üretim yapıyorum. Üretim ekim ayında başlar ve mayıs ayının sonuna kadar devam eder. Olağan kurallarda günlük yaklaşık 100 kişi ile çalışırız lakin bugün 10 personele düştük. Eserler hallerde kaldı. Biz toptancı hallerine mal gönderiyoruz. Alım olmadığı için mallar kaldı. Bu söylentiler işimizi etkiledi. Personelleri de geri gönderdik. Biz günde tonlarca eser üretiyoruz. Bölgede günde 200 ton ıspanak sevki oluyor. Hal kayıt sisteminde bütün üreticiler kayıtlıdır. Malın kimden çıktığı belirlidir. Bir kişinin kusurunu tüm Türkiye’ye yaymamak gerekiyor. Şu safhadan daha sonra ne olacağı belirli değil” kelamlarına yer verdi.

‘Ispanak yiyoruz, zehirlenmedik’

Ispanak üretiminde çalışan emekçi Suna Yıldırım, “Kendimi bildim bileli ıspanak işinde çalışıyoruz. Zehirlenme olayı ile hiç karşılaşmadık. Çalışanlar de mağdur oldu. Bu olay çıktıktan daha sonra personellerin birçok ekmeğinden oldu. Bizim hazırladığımız demetlerde yabancı ot yok” derken, Elmas Erben isimli personel de, “Biz yabancı otlara dikkat ediyoruz. Haberleri görür görmez şoke olduk. Çalışanların birçok meskende. Ben akşam ıspanak yedim, zehirlenmedim. Bu bölgede esasen bahsedilen otlardan yok” sözlerini kullandı.

Haber Sitelerinden Alıntı Yapılmıştır.