Türkiye’de yaşayan Afrikalılar ‘Afrodeniz Horonu’ oynadı

miRBey

Aktif Üye
Türkiye’de yaşayan Afrikalılar ‘Afrodeniz Horonu’ oynadı
Her yıl İçişleri Bakanlığı Göç Yönetimince, “18 Aralık Memleketler arası Göçmenler Günü” ötürüsıyla düzenlenen etkinliklerde, Türkiye’ye çeşitli ülkelerden gelen yabancı konuklar performanslar sergiliyor.

Bu yılki aktiflikte sahne alan Afrodeniz Horon Takımı, Karadeniz‘in kıvrak dansı horonu oynamakta gösterdikleri başarılarıyla göz doldurdu.

Kamerunlu ergenlerden oluşan Afrodeniz Horon Grubu’nun ortaya çıkmasına vesile olan organizatör Osman Nuri Yazıcı, “Türkiye’de yaşayan yabancı konuklarımızı kaynaştıran bu yılki aktiflikte bir farklılığa imza atalım dedik ve Afrodeniz Horon Takımını kurduk” diyen Yazıcı, Afrikalı insanların genlerinde dans ve müziğe yatkınlık olduğunun belirtti.

Yazıcı, kelamlarını şu biçimde sürdürdü:

“Ekibimize iki hafta boyunca özel hocalarımızla ders verdik. O kadar yetenekliler ki çabucak horon oynamaya başladılar. Aktiflik gecesi de epey hoş bir dans gösterisi ortaya koyarak hem epey beğeni aldılar birebir vakitte bizi onurlandırdılar. Bildiğiniz üzere Türkiye’de 193 ülkeden dünya vatandaşını ağırlıyoruz. Bugüne kadar daima onların badireleri, sorunları gün yüzüne çıktı. Aslında fırsat verildiğinde onların da Türk kültürüyle ne kadar kolay kaynaşabildiğini ve yeteneklerini ortaya koyabileceklerini göstermiş olduk. Artık grubumuzun en büyük hayali Cumhurbaşkanımız ile horon oynamak.”

‘Afrodeniz Takımını Afrika’ya götüreceğiz’

Halk Oyunları ve Dans Eğitmeni Emircan Kalender ise 15 yıldır eğitmenlik yaptığını, bilhassa Karadeniz‘in kıvrak dansı horonu yeni kuşaklara öğretmeye devam ettiklerini lisana getirdi.

Kalender, Afrodeniz Horon projesinin, Göç Yönetimi Başkanlığından kendilerine gelen bir teklif ile hayata geçtiğinin altını çizerek, “Biz de seve seve kabul ettik. Afrikalı arkadaşlarla 2 hafta üzere bir çalışma yaptık. Arkadaşların dansa yatkın olmaları işimizi kolaylaştırdı. Kısa müddette horon oynamaları bizi de şaşırttı. Göç Yönetimi’nin gecesindeki şovdan daha sonra toplumsal medyada ilgi odağı oldular ve epeyce olumlu yansılar aldılar” diye konuştu.

Projeyi bir adım öteye taşımak istediklerini vurgulayan Kalender, “Artık Afrodeniz grubunu Afrika’ya götüreceğiz. Orada hem Türk külçeşidini tanıtacağız birebir vakitte Afrikalı kardeşlerimizle dostluk münasebetlerimizi geliştireceğiz. bu türlü dünyaya da örnek olacağız” dedi.

‘Horon oynamayı fazlaca seviyorum’

Kamerun’dan üniversite için Türkiye’ye gelen 29 yaşındaki Joanas Awandem Nkengafac, 6 yıldır Türkiye’de yaşadığını ve siyaset bilimi alanında yüksek lisans yaptığını söylemiş oldu.

Nkengafac, Yazıcı ile yolları kesiştiğinde kendisine enteresan bir teklifte bulunduğunu aktararak, şöyleki konuştu:

“Osman Beyefendi, ‘Kamerun’dan gelen başka arkadaşlarınla bir küme kurmak ve Karadeniz oyunları oynak ister misiniz?’ diye sordu. Biz aslına bakarsan dans etmeyi seven bir toplumuz, Kamerun dansları da Karadeniz dansları üzere çok hareketli. ‘niçin olmasın?’ dedik ve bir küme oluşturduk. 4-5 ders aldıktan daha sonra artık horon oynayabildiğimizi gördük. Bunun Afrikalıların dans konusundaki özel yeteneklerinden kaynaklandığını düşünüyorum. Türk danslarını bilhassa de horon oynamayı epey seviyorum. Ayrıyeten Karadeniz müziklerini de epeyce seviyorum.”

Türkiye’de yaşamaktan epey memnun olduğunu belirten Nkengafac, Türkiye’de en çok sevdiği yiyeceklerin başında çiğ köftenin geldiğini söylemiş oldu.

‘Değişik kültürleri ve dansları keşfetmeyi seviyorum’

Türkiye’de 3 yıldır yaşayan 26 yaşındaki Caleb Enom Tarhebai de özel bir üniversitede elektrik elektronik mühendisliğinde yüksek lisans yaptığını tabir etti.

Horonun hayli eğlenceli ve özel bir dans olduğunu anlatan Tarhebai, “Dans etmeyi epey seviyorum, bana heyecan veriyor. Horon o kadar hareketli bir dans ki bana spor yapmak üzere zevk veriyor. Değişik kültürleri ve dansları keşfetmeyi seviyorum bu manada horon ile tanışmaktan hayli memnunum” dedi.

Türkiye’de olmaktan keyifli olduğunu fakat yüksek lisansı bittikten daha sonra Avrupa’ya gitmek istediğini lisana getiren Tarhebai, Avrupa deneyiminden daha sonra bir daha Türkiye’ye dönmek istediğini kaydetti.

Tarhebai, Türk mutfağını epey beğendiğini en hayli sevdiği yemeğin kebap olduğunu belirtti.

‘Horonu birinci kere toplumsal medyada gördüm’

İstanbul’da 4 yıldır yaşayan 28 yaşındaki Cyril Betangbe Etuetlefac ise siyaset bilimi alanında eğitim aldığını lisana getirdi.

Etuetlefac, horonu birinci defa toplumsal medyada gördüğünü ve epey beğendiğini söz ederek, “Osman Beyefendi ve arkadaşlardan horon üzerine bir grup kurma teklifi geldiğinde fazlaca keyifli oldum ve bir o kadar da heyecanlandım. Kursa gelip ders aldığım üzere internetten de epeyce sayıda görüntü izleyerek meskende pratik yaptım. Afrika’da da Türkiye’de olduğu üzere epeyce çeşitli danslarımız var. Horonu fazlaca hareketli ve beşere adrenalin veren bir dans olması niçiniyle epey seviyorum” diye konuştu.

Türkiye’ye ilişkin sevdiği biroldukça şey olduğunu ve Türk bayraklı bir kolyeyi her vakit boynunda taşıdığını anlatan Etuetlefac, Türk yemeklerinden bilhassa kuru fasulye ve pilavı sevdiğini söylemiş oldu.

Türk halkının misafirperverliğinden epeyce memnun olduğunu aktaran Etuetlefac, eğitiminin akabinde hayatına Türkiye’de devam etmek istediğini kaydetti.

çabucak hemen bir yıldır Türkiye’de yaşayan 29 yaşındaki Felie Marndu da horonu öğrenmeye başladığında fazlaca güç bir dans olduğunu düşündüğünü vurgulayarak, “Fakat öğrenmeye başladıkça epey sevdim ve dans etmekten zevk aldım” dedi.

Haber Sitelerinden Alıntı Yapılmıştır.