Sürdürülebilir Linux mobil işletim sistemi: postmarketOS’u denedi | sıcak çevrimiçi

Draqon

Aktif Üye

1. Sürdürülebilir Linux mobil işletim sistemi: postmarketOS’u denedi

2. Minyatür kullanıcı arayüzleri

3. güvenlik ve sürdürülebilirlik

4. Çözüm
21/2023 tarihli makaleyi okuyun

Yanlış beklentileri önlemek için: postmarketOS şu anda günlük kullanıma uygun bir mobil işletim sistemi değildir. Mükemmel donanım desteğine sahip bir “Günlük Sürücü” veya gösterişli kullanıcı arayüzüne sahip bir Android alternatifi arayan herkes hayal kırıklığına uğrayacaktır. Linux masaüstünün ilk günlerindeki gibi, postmarketOS hala saf bir macera sunuyor: komut satırı, manuel çalışma ve kısmen belirsiz kullanıcı arayüzleriyle bireysel ihtiyaçlara uyarlanmış, kendi kendine yapılan kurulum görüntüleri.

Bunun karşılığında elde edeceğiniz şey: sürdürülebilirlik, özgürlük ve işletim sistemi ile donanıma gizli erişim. Ancak, Raspberry Pi’ye alternatif olarak hizmet dışı bırakılan mobil cihazların küçük sunuculara dönüştürülmesinin de gösterdiği gibi tamamen yeni kullanım senaryoları da var; cep telefonunun pili dahili UPS ile bile hala çalışıyorsa.

PostmarketOS özünde, Docker kapsayıcılarının temeli olarak da popüler olan yalın Alpine Linux’u temel alan, Android cihazlar ve Chromebook’lar için bir Linux dağıtımıdır. PostmarketOS, Android’in aksine, ana hat veya yukarı akış çekirdeği olarak da bilinen normal Linux çekirdeğini kullanır. Masaüstü dağıtımlarında olduğu gibi grafiksel bir arayüzle sınırlı değilsiniz. Palet, Purism’in Linux akıllı telefonu Librem 5 için geliştirdiği Phosh’tan KDE Plasma Mobile’a ve Sway veya i3wm gibi döşeme penceresi yöneticilerine kadar uzanıyor. Pmbootstrap aracı yapılandırma ve kuruluma yardımcı olur. Ayrıca çapraz derlemeyi (örneğin ARM için 64 bit x86 PC’de derlemeyi) kolaylaştırır ve böylece birlikte geliştirme engelini azaltır. Bu nedenle pmbootstrap postmarketOS projesinin önemli bir parçasıdır.

Giderek daha fazla bilgi.

BT ve teknoloji için dijital abonelik.

• Tüm özel testler, kılavuzlar ve arka plan bilgileri
  • Tüm dergiler için tek abonelik: C’t, iX, MIT Technology Review, Mac & i, Make, c’t Photography’yi doğrudan tarayıcınızdan okuyun
  • Risk yok: ilk ay ücretsiz, ardından aylık 9,95 €’dan başlıyor. Dergi aboneleri daha da ucuza okuyor!

Aya ÜCRETSİZ başlayın

Şimdi ÜCRETSİZ olarak deneyin ve hemen okuyun!

Haberler+’a zaten abone oldunuz mu?

Kaydolun ve okuyun

Şimdi kaydolun ve makaleyi hemen okuyun

Haberin Sonu