Samsung’un gece kulaklıkla koşma reklamına reaksiyon: Bayanlar bunu yapmaz, zira güvenlikte değiller

miRBey

Aktif Üye
Samsung’un gece kulaklıkla koşma reklamına reaksiyon: Bayanlar bunu yapmaz, zira güvenlikte değiller
Samsung, Britanya’nın başşehri Londra sokaklarında da gece 02’de tek başına kulaklık takmış biçimde koşu yapan bir bayanı gösteren reklamı yüzünden duyarsızlıkla suçlandı. Reklamı ‘gerçekçi olmadığı’ sebebi öne sürülerek eleştirenler, ‘kadınların dünyanın hiç bir yerinde gecenin kör saatinde sokaklarda koşu yapacak kadar kendilerini güvenlikte hissetmediklerine’ dikkat çekti.

Samsung’un Galaxy Watch 4, Galaxy Buds 2, Galaxy SS2 mamüllerinin 1 dakikalık ‘Gece Baykuşları’ isimli reklam görüntüsünde sportif bir bayan, saatini denetim edip gece 02.00’de kulaklıklarını takarak Londra’nın karanlık sokaklarında koşuya çıkıyor, bir baykuş yukardan kendisini takip ederken bir kaykaycı, parti yapan bir küme, bir balerin, bir güvenlik nazaranvlisi, bir inşaat emekçisi ve öbür gece koşucularının önünden geçiyor, akabinde boş bir köprüde bisiklete binen bir erkekle sohbet ediyor, koşu boyunca kaydettiği ilerlemeyi Samsung akıllı saatle denetim ederken üst ses “Sürüyü takip etmek. Bana bakılırsa değil. Ben farklı bir programa bakılırsa koşuyorum: Benimki” diyor.

Twitter’da reklamı eleştirenler, ‘gösterilenin bayanlar için epey tehlikeli olduğunu, bayanların gece sokakta kulaklıkla koşacak kadar kendilerini güvenlikte hissetmediklerini, reklamı yazanların herbiçimde hayatlarında hiç bayanla karşılaşmadıklarını, bayanların karşı karşıya kaldığı problemlerden bihaber olmaları gerektiğini’ lisana getirdi.

Bir kullanıcı “Reklam ne vakit karşıma çıksa kendimi ‘hiç bir bayan bu biçimde bir şey yapmaz’ derken buluyorum” diye yazdı.

“Kesinlikle o sırada gülümsemez, karanlıkta tek başına hiç tanımadığı yabancılarla konuşmazdı” diye ekleyenler oldu.

Bir başkası, kızının reklamı birinci izlediğinde “Bunu çekenin bir erkek olduğuna kalıbını basmaz mısın” reaksiyonunu verdiğini aktardı.

Bir oburu, “O kadar şoke oldum ki. Bilhassa son vakit içinderda olan onca şey göz önüne alındığında, bu biçimdesine duyarsızlık karşısında” dedi.

“Kadınların güvenliğiyle ilgili onca sorun göz önüne alındığında, bu reklamın zevksiz olduğunu hissediyorum” diye tasdik geldi.

“Beni yanlış anlamayın, bir hanımın gece 2’de koşabileceği bir dünyada yaşamayı epeyce isterim. Fakat biz o noktada değiliz” diye esef edenler oldu.

George ismindeki bir erkek kullanıcı, “Ben nispeten inançlı bir bölgede yaşayan 1.90 uzunluğunda 115 kiloluk bir adamım ve kulaklık takmış biçimde gece 2’de koşmam” diyerek tartışmaya dahil oldu.

Londra’da Mart 2021’de Sarah Everard (33), Eylül 2021’de Sabina Nessa’nın (28) gece sokakta yürürken dehşetli cinayetlere kurban gitmesi ve kimi içmiş adamların bayanlara saldırması olaylarının akabinde, Britanya hükümeti bayanların güvenliğini sağlamaya yönelik bir program başlatıp 5 milyon sterlin bütçe ayırmıştı.

Son araştırmalara göre her beş bayandan dördü gece karanlıkta parkta ya da öbür bir açık alanda yürürken , her iki bayandan biri meskenlerinin yakınında bile olsa karanlıkta boş bir sokakta yürürken kendini güvenlikte hissetmediğini söylemiş oldu.

Reaksiyonlar üzerine Samsung, reklam kampanyasının ‘asla bayanların güvenliğine duyarsızlık niyeti taşımadığını’ söyleyerek özür diledi:

“Gece Baykuşları kampanyası, olumlu bir bildiri akılda tutularak tasarlandı: Kişiselliği ve her saat antrenman yapma özgürlüğünü kutlamak. Bayanların güvenliğiyle ilgili devam eden tartışmalara karşı duyarsız olmak üzere bir niyetimiz asla yoktu. Çeşitlilik arz eden iş gücüne sahip global bir şirket olarak, bunun bu biçimde karşılanmasından dolayı ötürü özür dileriz.”

Haber Sitelerinden Alıntı Yapılmıştır.