Paris Mutabakatı’na karşın hükümetler fosil yakıt üretimini artırmayı planlıyor

miRBey

Aktif Üye
Paris Mutabakatı’na karşın hükümetler fosil yakıt üretimini artırmayı planlıyor
Birleşmiş Milletler Etraf Programı (UNEP), Stockhold Etraf Enstitüsü (SEI), Milletlerarası Sürdürülebilir Kalkınma Enstitüsü (IISD), Memleketler arası Denizaşırı Kalkınma Enstitüsü (ODI) ve fikir kuruluşu E3G tarafınca hazırlanan 2021 Üretim Açığı Raporu yayımlandı.

Çeşitli üniversite, niyet ve araştırma kuruluşunda nazaranv yapan 40’ı aşkın araştırmacının katkı sağladığı rapor, hükümetlerin planladığı kömür, petrol ve doğal gaz üretimine yönelik gelişmelerin Paris Mutabakatı’nda belirlenen gayelerle uyumsuz olduğunu ortaya koyuyor.

Avustralya, Brezilya, Kanada, Çin, Almanya, Hindistan, Endonezya, Meksika, Norveç, Rusya, Suudi Arabistan, Güney Afrika, Birleşik Arap Emirlikleri, İngiltere ve ABD olmak üzere en çok fosil yakıt üretimi yapan 15 ülke profilinin incelendiği rapora göre, gelecek 20 yılda hükümetler, global çapta petrol ve doğal gaz üretiminde artış, kömür üretimin de ise az ölçüde düşüş öngörüyor.

Hükümetlerin 2030’a kadar toplam fosil yakıt üretimi planları, global ısınmayı 1,5 dereceyle sonlandırmak için olması gereken düzeyden yaklaşık yüzde 110 daha fazla üretim içeriyor. Kelam konusu fosil üretim artışı kapsamında, 2030’da olması gerekenden yüzde 240 daha fazla kömür, yüzde 57 petrol ve yüzde 71 daha fazla doğal gaz üretimi hedefleniyor.

Global doğal gaz üretiminde en çok artışın 2020-2040 yılları içinde gerçekleşeceği öngörülüyor. Gaz üretimindeki bu yükselişin de Paris Mutabakatı’nda belirlenen global sıcaklık artışı eşiğiyle uyumsuz olduğu belirtiliyor.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, rapora ait değerlendirmesinde, dünyanın en gelişmiş ekonomilerinin milletlerarası kömür finansmanını sonlandırmak için yaptığı açıklamaların fosil yakıtların evreli olarak devreden çıkarılması için kıymetli olduğunu belirterek, “Ancak bu raporun açıkça gösterdiği üzere, pak bir güç geleceğine ulaşmak için önümüzde hala uzun bir yol var. Fosil yakıtlara yönelik finansmanı sonlandırmayan tüm kamu finansman kuruluşlarının yanı sıra ticari banka ve varlık yöneticilerini kapsayan özel finans kuruluşlarının, güç kesiminin karbondan büsbütün arındırılmasını sağlamak ve her insanın yenilenebilir güce erişim sağlamasını teşvik etmek üzere fonlarını ivedilikle kömür yerine yenilenebilir kaynaklara yönlendirmeleri gerekiyor.” tabirlerini kullandı.

Raporun başyazarı Ploy Achakulwisut de global ısınmayı 1,5 dereceyle sonlandırma gayesiyle dengeli olmak için tüm dünyada kömür, petrol ve doğal gaz üretiminin “derhal ve keskin” biçimde azaltılması gerektiğini vurgulayarak, “Ancak mevcut durumda hükümetlerin planladıkları ve takviye sundukları fosil yakıt üretim düzeyleri, 1,5 derece sonunun inançlı bir biçimde başarılmasını sağlayacak düzeyin çok üzerinde.” değerlendirmesinde bulundu.

Haber Sitelerinden Alıntı Yapılmıştır.