Organize İşler gerçek oldu: Uydurma araç kiralama sitesiyle yüzlerce kişiyi dolandırdılar

miRBey

Aktif Üye
Organize İşler gerçek oldu: Uydurma araç kiralama sitesiyle yüzlerce kişiyi dolandırdılar
Kadıköy’de geçtiğimiz eylül ayında bir araç kiralama firmasının resmi sitesini kopyalayarak taklit eden şüpheliler, internet üzerinden araç kiralamak isteyen Türkiye genelinde 200’den çok kişiyi toplam 500 bin 210 liradan fazla dolandırdı.

Şüphelilerin talimatları doğrultusunda fiyatlarını banka hesaplarına gönderen mağdurlar, kelam verildiği üzere sonraki gün araçlarını kapılarının önünde bulamadı. Dolandırıldıklarını anlayan vatandaşlar, soluğu polis merkezlerinde alarak şikayetçi oldu. Olayla ilgili çalışma başlatan Kadıköy İlçe Emniyet Müdürlüğü Asayiş Ofis Amirliği takımları 7 kişiyi gözaltına aldı.

ATM’de yakalandılar

Yapılan incelemelerde, mağdurların paralarını yatırdıkları banka hesabı sahibi Buyruk M. ile olayla ilgisi bulunan Diyar K., Hazar Ö. ve Ömer Y. isimli şüpheliler yakalandı.

Şüphelilerin sorgulamalarında, tanıdıkları olan Mustafa A.’nın, kendilerine hesap kartlarını kullandırarak para kazanabileceklerini söylemesi üzerine kendilerine ilişkin olan farklı bankaların hesap kartlarını ve ayrıntılarını Cenk M. isimli bireye verdiklerini ve bunun karşılığında 2 bin 500 lira para kazandıklarını söylemiş oldukleri öğrenildi.

Çalışmaların devamında Mustafa A. yakalanırken; Cenk M. ve yanında bulunan Mehmet Ökkeş K. isimli şüpheliler Bakırköy’de alışveriş merkezinin ortasındaki ATM‘lerde para çekerken yakalanarak gözaltına alındı.

Nitelikli dolandırıcılık kabahatinden kayıtları olduğu açıklandı

Kuşkulu Cenk M., Mehmet Ökkeş K. ve Mustafa A. isimli şüphelilerin adreslerinde yapılan aramalarda 13 adet çeyrek altın, 7 adet 1 gram altın, 1 adet yarım altın, 5 bin 100 lira nakit para ve 26 adet banka kartı ele geçirildi. Adliyeye sevk edilen şüphelilerden Cenk M. ve Mehmet Ökkeş K. tutuklanırken kuşkulu Mustafa A. isimli denetim koşulu ile hür bırakıldı.

Buyruk M., Hazar Ö., Diyar K. ve Ömer Y. ise hür bırakıldı. Cenk M., Mehmet Ökkeş K. ve Mustafa A. isimli şüphelilerin ‘nitelikli dolandırıcılık’ hatasından kayıtları olduğu açıklandı.

‘İnternetten firmanın ismiyle birinci sayfada onların sitesi vardı’

Araç kiralamak isterken dolandırıldığını belirten özel bir üniversitede öğretim vazifelisi bir bayan, şunları paylaştı:

“2 günlüğüne bir otomobil kiralamak istedim. Çok emniyetli, her insanın bildiği tanıdığı bir firmadan otomobil kiralamak istedim. İnternetten firmanın ismiyle birinci sayfada onların sitesi vardı. Oradaki WhatsApp çizgisinde 538’li bir numara vardı. Biraz şüphelendim de zira bunlar 800’lü numaralardır sağlam firmaların numaraları. Dedim ki herbiçimde online bu biçimdedir. daha sonra yazışmaya başladık. Otomobilin modeli, teminat bedeli, 200 lira da günlük kira bedeli. Toplamda bin lira. Kiraladım ve arabayı kapıya getireceklerini söylemiş olduler. ‘niçin?’ dedim, ‘Online hizmetimizde bu var.’ dediler. Bizimle pozisyonunuzu paylaşıyorsunuz, ehliyetinizin ön art yüzü falan. ‘Para bankaya geçtiği anda sonraki gün aracınızı teslim edeceğiz.’ dediler. ‘Araç geldiğinde ödeme yapayım’ dediğimde ‘Hafta sonu çalışma prensibimiz bu biçimde’ dediler.”

‘Ertesi sabah otomobil gelmeyince anlamıştım başıma geleni’

Mağdur öğretim nazaranvlisi, buradaki konuşmada tatmin olmadığını, arayıp telefonda konuşmak istediğini söylemesi üzerine kendisini geri aradıklarını söylemiş oldu:

“Yollamıştım tüm parayı. Sonraki sabah otomobil gelmeyince anlamıştım başıma geleni. Çok sinirlendim derhal aradım numara kapanmıştı. Sonraki gün daha da ilginci oldu. Bu kadar yüzsüzlük, sonraki gün aradığımda telefon açıldı. ‘Beni nasıl dolandırdınız hala nasıl telefonu açıyorsunuz.’ dediğimde, çıkan bayan ‘Efendim niye bahsediyorsunuz hiç anlamadım. ‘Sizin isminizi öğrenebilir miyim, bu biçimde bir talebiniz olmuş mu, bütün firmaların başına geliyor. Bu numaradan oluyor’ diyerek ipe sapa gelmez bir sürü münasebet söylemiş oldu. aslına bakarsanız o kadar yavaş ve düşünerek konuşuyordu ki. Hiç bozuntuya vermediler. Numara hala açık. Hatta bir kaç arkadaşım benden daha sonra telefon etti tıpkı numaraya. bir daha çıktılar. Arkadaşım bunların iştahlarını köpürtmek için ‘Düğünümüz var, lüks araç kiralamak istiyoruz 6 tane. Lakin yerinize gelip bakmak istiyoruz’ deyince bağlantısı kopardılar.”

‘Bu birinci değil, son da olmayacak’

Öğretim vazifelisi, şunları söylemiş oldu:

“Emniyete gittim, sözümü verdim. Bu birinci değil, son da olmayacak. Emniyet güçlerinin bu kadar süratli hareket etmesinden de hayli mutluyum. Zira epey kısa bir süre geçti üzerinden. Bundan daha sonraki süreç benim için kıymetli. İçeri girenler tahminen bunların maşaları. Bu işin organize bir şey olduğunu zannediyorum. bir epeyce kişi işin ortasında. Türkiye’de hayli ünlü olan firmaya da kızgınlığım var. Onlara da telefon ettim ve bu işe alet olduklarını söylemiş oldum. Benim uğraştığım üzere kendi avukatlarının da uğraşması gerektiğini söylemiş oldum. ‘Efendim bizim yapabileceğimiz bir şey yok’ falan dediler. Bu duyarsızlığı da bu biçimde bir firmaya yakıştıramadım doğrusu.”

Organize İşler benzetmesi

Yılmaz Erdoğan’ın 2005 yılında hem yönetip birebir vakitte başrolünü oynadığı, İstanbul’da çekilen dolandırıcılık öyküsünün anlatıldığı aksiyon sineması Organize İşler‘de otomobil dolandırıcılarının öyküsü anlatılıyordu. Sinemada bir akademisyen de otomobil dolandırıcıların gayesi olmuştu.

Haber Sitelerinden Alıntı Yapılmıştır.