Lahde kazınmış 2 bin yıllık beddua: Vücudumu rahatsız eden olursa, rablerin laneti onun olsun

miRBey

Aktif Üye
Lahde kazınmış 2 bin yıllık beddua: Vücudumu rahatsız eden olursa, rablerin laneti onun olsun
Kocaeli’nin Körfez ilçesine bağlı Şemsettin Köyü’nün meydanında bulunan lahit, asırlara karşın bozulmayan yapısıyla dikkatleri üzerine topluyor. Roma periyodunda inşa edildiği ve 2 bin yıllık olduğu bilinen lahidin, Nikomedia (İzmit) devrinde yaşayan ‘Oktabia’ isimli bayan için yaptırıldığı rivayet ediliyor.

2009 yılında Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafınca yapılan çalışma ile tescillenen, yüksek platform üzerine konseyi Roma lahdinin üzerinde de Grekçe yazılan kitabe yer alıyor.

‘Ziynetlerimi çalarsa, en yakın Roma lejyonuna 40 bin gümüş sikke ödeyecek’

Şimdilerde çocukların oyun alanı haline gelen lahdin kitabesinde, şunlar yer alıyor:

“Ben Romalı bayan Oktabia. Nicomedia (Antik İzmit) ve etrafında keyifli bir hayat sürdüm. Uygun evlilikler yaptım, hoş çocuklar doğurdum. Her kim ki benim bu lahdimi açar, vücudumu rahatsız eder ve ziynetlerimi çalarsa, en yakın Roma lejyonuna 40 bin gümüş sikke ödeyecektir ve ilahların bütün laneti de sonsuza kadar onun olsun. Ve siz hayatta olanlar âlâ yaşayın, hoş yaşayın, sizlere selam olsun.”

‘Çocukken lahdin ortasında oyun oynardık’

Şemsettin Köyünün tarihi bir yer olduğunu söyleyen 67 yaşındaki vatandaş İlhan Kazancıoğlu, “Köyümüzün Bizans periyodunda inşa edildiği biliniyor. Romalılar da hayatış, hatta Roma periyodunda yapılan lahit bile var. Biz çocukluğumuzda lahidin ortasında oyun oynardık, içeride oda üzere bir yer var. Hatta o odanın ortasında bizim çocukluk devirlerimizde kemik modülleri bile vardı. Bu lahdin imparatorun kızı içi yaptırıldığı söyleniyor. Lakin o kişinin ne kemiği kalmış ne de öbür bir şeyi” dedi.

‘Ziyaret eden çok oluyor’

Lahdin defineciler tarafınca epey sefer talan edildiğine dikkat çeken Kazancıoğlu, “Burası insanların da dikkatini çekiyor. Çok ziyaret eden oluyor. Hatta lahdi bilen yabancılar köyümüze geliyor. Bir adedine ben lahidin üstündeki yazıları okutmuştum, o şahısta bana lahidin Roma devrine ilişkin olduğunu söylemişti” diye konuştu.

Haber Sitelerinden Alıntı Yapılmıştır.