Kriptoagilite ve quantum sonrası şifreleme açıklandı | Haberler Online

Draqon

Aktif Üye

1. Kripto Elyafı ve Kuantum Post Kriptografi Açıklandı

• Q-Day ne kadar sürer?

2. Performans Sorunları

3. Protokoller ve Biçimler

4. Çözüm

5. Grupsus: en önemli Post Quantum prosedürleri
Makaleyi 10/2025 tarihinde okuyun

İnternette şifrelenmiş veriler için ilk standart 30 yıl önce PEM (gizlilik geliştirilmiş posta) ile ortaya çıktığında, geliştiriciler bunu özel bir özellikle donatmıştı: anahtar değişimi, şifreleme, imza ve hash üretimi için kriptografik süreçler parametreler olarak uygulandı ve kolayca değiştirilebilir. Dolayısıyla, PEM'e güvenmediyseniz ve örneğin, o zamanlar yaygın olan ve örneğin, farklı bir şifreye geçmek nispeten kolay olan (veri şifreleme standardı) güvenilmezseniz (veri şifreleme standardı).

İlke okul yaptı. İnternet için IPSEC, IKE, SSL, SS-HTTP, S/MIME, OpenPGP, TLS ve SSH gibi birçok kripto protokolü de kendilerini belirli kripto işlemlerine ayarlamamıştır, ancak en çok bir dizi zorunlu algoritma. Eliptik eğrilere (ECC) dayalı kriptografi gibi yeni gelişmeler daha sonra bunu çekirdeğe değiştirmek zorunda kalmadan mevcut bir protokole entegre edildi. Güvenli bir bağlantı kuran TLS gibi protokoller, iletişim ortaklarının kullanılacak kripto işlemleri üzerinde anlaşma olasılığını da desteklemektedir.

• HTTP, TLS veya SSH gibi birçok protokolün temel şifrelemeyi değiştirmesine izin verin.
  • Bu tesise kripto çevikliği denir; Kuantum bilgisayarı dirençli yöntemlerin ortaya çıkmasıyla bir moda konusu haline geldi.
  • Bu tür Post Quantum prosedürleri genellikle geleneksel klasik sistemlerden daha fazla depolama alanına ve bilgi işlem kapasitesine ihtiyaç duyar ve bu nedenle kriptoagil ile kolayca değiştirilmez.

Dolayısıyla, kripto prosedürlerini değiştirme ve pazarlık edilebilir hale getirme fikri yeni değil. Sadece son yıllarda bu prensip için bir adı vardır: kripto kurgu. Bir düğmeye basarak bir kripto prosedüründen diğerine geçişe izin verirse kripto uygulaması kriptoagil olarak kabul edilir. Buna ek olarak, ek kripto algoritmalarını mevcut bir çözüme entegre etmek için daha fazla çaba göstermeden geliştiriciler için mümkün olmalıdır.

Haberler artı “kriptoagilite ve quantum sonrası kriptografi açıklanan” makalemizin okuma örneğiydi. Bir Haberler Plus aboneliği ile tüm makaleyi okuyabilir ve dinleyebilirsiniz.

Ne yazık ki, bu bağlantı artık geçerli değil.

Boşa harcanan eşyalara bağlantılar 7 günden daha büyükse veya çok sık çağrıldıklarında geçersiz hale gelir.

Bu makaleyi okumak için bir deneme aboneliği tamamlayın ve bir ay boyunca tüm Haberler+ içeriğini ücretsiz olarak okuyun.