Kayıp Halka: Neden hala piyasa kapitalizmi?

Draqon

Aktif Üye
“Kırılgan Devletler Endeksi”nde ABD, son zamanlarda artan devlet kırılganlığı ile Barbados ve Panama arasındadır. Son zamanlarda, korona krizi Batı kültürünün hegemonumuzu kötü vurdu, şimdi durgunluk baskı yapıyor. Küresel ısınmayla en iyi nasıl başa çıkılacağı konusundaki anlaşmazlık, toplumu ideolojik kamplara ayırıyor. Ancak ABD, Avrupa’nın yaşadıklarını yaşıyor (belki biraz daha zayıf bir biçimde). Bu zor koşullar altında birçok genç, kapitalist piyasa ekonomisinin gününü doldurduğuna inanıyor. Örneğin adil dağıtım, insani değerler ve azaltılmış kaynak yoğunluğu ile cezbeden sosyalizmi yeniden keşfediyorlar. Bu hareketin neye benzediğini ayrıntılı olarak öğrenmek istiyorsanız, Google arama terimi “Milenyum Sosyalizmi”nden geniş, renkli bir koyda kürek çekebilirsiniz. Ancak sosyalizm hakkında konuşmadan önce, onun ne olduğuna bakmalıyız: piyasa kapitalizmi.

Zenginlik nereden, neden?

Bir tür olarak insan başarısı nereden geliyor, refahımız nereden geliyor? İşbölümünden ve ucuz enerjiden. Homo Erectus’un da büyük bir beyni vardı, ateşi kullandılar, aletler yaptılar. Ama en yakın primat akrabalarından biraz daha fazla uyum sağlayarak, bir milyon yılı aşkın bir süredir aynı araçları yaptı. Yalnızca Homo Sapiens, işbölümünü kendi gruplarının ötesinde kullandı. Banal geliyor ama değil. Mevcut uzmanlaşma seviyemiz olmasaydı, teknoloji seviyemiz mümkün olmazdı.

Avrupalı denizciler Tazmanya’ya vardıklarında, ataları oradan gelmelerine rağmen oradaki insanların hala Avustralya’da var olan teknolojileri artık bilmemesine şaşırdılar. Tazmanyalıların kemik iğneleri, bumerangları, cirit atıcıları, dikenli mızrakları, soğuğa karşı giyecekleri ve balık tuzakları yoktu. Avrupalılar, o zamanlar alışılmış olduğu gibi, bu insanların hepsinin aptal olduğunu, genetik olarak belirlendiğini söyleyerek açıkladılar, ancak bu doğru değildi. Genetik olarak başka yerlerdeki hemcinslerinden neredeyse hiçbir farkları yoktu. Sadece daha fazla insanla değiş tokuştan yoksundular.

Düşünce deneyine cesaret edebilir ve bir kıyametten sonra sadece köyünüzün veya mahallenizin kaldığını hayal edebilirsiniz, diyelim ki: 500 kişi. Bu kadar küçük bir topluluk uzun vadede teknolojide ne tutabilir? bilgisayarlar yapmaz. arabalar yapmaz. Çimento üretimi yapmaz. çelik değil. Kauçuk tabanlar yapmaz. Kısa keselim: Tazmanyalılara benzer şekilde, küçük topluluk birkaç nesil içinde teknolojik olarak Taş Devri’ne dönmek zorunda kalacaktı çünkü çelik üretimi için gereken işbölümü/uzmanlaşma çok sayıda insan arasında artık mümkün olmayacaktı. İlerlememizi başkalarıyla değiş tokuş belirler ve bunun karşılığı muhtemelen insanın en önemli başarısı olan “ticaret”tir. Bu arada, açıklanan ağ etkileri, her insanın değerli olmasının nedenidir, ancak anti-hümanistler bunu reddetmeyi severler.

Handel ve art yakıcı yakıtı

Ticaretin harika bir niteliği vardır: dahil olan herkesin kendini daha iyi hissetmesini sağlarken, herkes en büyük faydayı elde ettiğini düşünür. O salak balığı, barakanın arkasında yığınla biriktirdiğim demir cevheriyle takas ediyor! İlk harika özellik, her şeyi herkesten daha iyi yapabilen Wonder Woman ile de çalışır. Başkaları onun işini yaptığında, havada uçmak ve süper polisi oynamak için daha çok zamanı oluyor. Alım satım, sıfır toplamlı oyunun tam tersidir. Ticaret zenginliktir. Kendi kendine yeterlilik yoksulluktur (Bu konuda romantik fikirleriniz olduğunu biliyorum, herkes öyledir ama yanılıyorlar). Akdeniz çevresindeki ve Amerika kıtalarındaki antik imparatorluklar, sürekli değiş tokuş halinde artan dünya nüfusundan doğdu. Yok olan imparatorlukların en zengin yöneticileriyle karşılaştırıldığında, bugün daha refah içinde yaşıyorum. İstersem Louis XVI gibi yiyebilirim. Ama yaşlı Ludwig bir uçağa atlayıp Bahamalar’a uçamaz ve bir OLED ekranda dünya bilgisini soluyamazdı. Eski Mercedes’imiz bile onun için ulaşılmaz bir hareketlilik harikası olurdu. Bu nasıl oldu? Cevabın 1. bölümünü biliyorsunuz: ticaret. Cevabın 2. Kısmı bahsedilen ucuz enerjide yatmaktadır.

En zengin ülkelerde ucuz enerjiye ahlaksız bir dokunuş yapılıyor çünkü çevre sorunlarından onu sorumlu tutuyoruz. Ama bu arkadan düşünmek yanlış. Ucuz enerji olmasaydı, bu kadar yüksek düzeyde uzmanlaşamazdık. Çoğu iş var olmayacaktı çünkü daha fazla insan emeğine ihtiyacımız vardı, tıpkı Orta Çağ’da bizi desteklemek için yalnızca hayvanların, rüzgar ve su gücünün olduğu zamanlar gibi. O zamanlar hemen hemen herkes günlük olarak tarımda çalışıyordu ve hâlâ sürekli kıtlıklar yaşanıyordu. Bugün Alman nüfusunun yüzde 2’si herkese tarladan ekmek getiriyor ve ben hayatımda hiç kıtlık yaşamadım. Pahalı enerji ile, sadece birkaç zengin için refah olacaktır. Bir kWh elektriğin 100 Euro’ya mal olduğunu hayal edin. Temiz elektrikli pişirme hemen hemen herkes için bir tabu olacaktır. Orta Çağ’da yaptığımız gibi ormanlara akın eder ve onları tamamen yakardık. Almanya’da yeniden orman olmasının nedeni, sanayileşme için odun yerine kömür yakmış olmamızdır, çünkü bunlardan çok daha fazlası var, bu yüzden odundan daha ucuz hale geldi. Ve pahalı enerji isteyen herkes, en azından, dünya nüfusunun büyük bir bölümünün ucuz enerjiye erişimleri olmadığı için yoksulluk içinde yaşadığını bilmeli. Almanya bugün Hindistan’a “bu kadar kömür yakma!” (veya Brezilya’ya: “bu kadar çok orman yakma!”), refahımızı tamamen aynı şekilde sağladığımıza göre, bu dayanılmaz bir kibirdir. Tüm küçülme fikirleri için acı hapın başlığı şöyle: “Refah olmadan çevre koruma da olmaz.”

altüst

Pekala, şimdi bu oldukça ilginç, ama bunun kapitalizmle ne ilgisi var diye düşünüyorsunuz. Her şey. Çünkü pek çok şeyde olduğu gibi, karanlık komplo ağlarının tüm sistemlerin kaderini kontrol ettiği düşüncesi açık olsa da, kapitalizm aşağıdan yukarıya bir süreç olarak tanımlanan iki ana etken altında gerçekleşti. Tabii balta ticaretim Taş Devri’nde yükselişe geçtiğinde, üretim araçlarını (taş ocağı) kontrol ettiğimden emin oldum. Ve ne kadar satabileceğim (üretim ve tüketim), sadece üç kabuk bandın istikrarlı bir şekilde ayarlanmış fiyatına bağlıydı ve bununla kendimi mahvediyordum! Avustralyalı sosyal bilimci Dr. Peter Saunders bir keresinde şöyle demişti: “Küresel kapitalist sistemi kimse planlamadı, kimse onu kontrol etmedi ve kimse onu gerçekten anlamıyor.” Tam da bu yüzden onu daha planlı bir şeyle değiştirmekte bu kadar zorlanıyoruz. Bazen daha iyi, bazen daha kötü çalışan yeni yasalar denemeye devam ediyoruz. Ancak pazar gibi önemli şeyleri dışarıda bırakabilir misiniz?

Piyasa fiyatları belirler. Mevcut örnek: gaz daha pahalı hale geliyor. İnsanlar, fiyatı da hızla artan kömür ve oduna yöneliyor. İnsanlar yeni verimlilik teknikleri icat ederek daha tutumlu hale geliyor. Bütün bunlar kontrolsüz gerçekleşir. Mekanizmaları ayrıntılı olarak okumak isteyen herkes, Friedrich Hayek’in 1945 tarihli “The Use of Knowledge in Society” adlı makalesini bugün bile okuyabilir. Planlı ekonomiler her zaman birçok ayrıntıyı planlamanın zor olması sorunuyla karşı karşıya kaldı ve 2021’den önce hiç kimse gaz fiyatlarının tavan yapacağını bilmiyordu. Anlamlı bir plan için eyleme geçirilebilir verilere ihtiyacınız var. Bunlar açık değildir, sadece piyasa fiyatlarında zımnidir. Bir pazar olmadan, tüm bunlar eksik. Piyasaları ve fiyatları kontrol etmek maliyetlidir. Ne yazık ki, planladığımız gibi sadece daha kötüsünü yapmayı başardık.

Eksik olan: Hızlı tempolu teknoloji dünyasında, çoğu zaman tüm haberleri ve arka plan bilgilerini yeniden sıralamak için zaman vardır. Hafta sonu onu almak, akıntıdan uzak yan yolları takip etmek, farklı bakış açıları denemek ve nüansları sesli kılmak istiyoruz.

Çok nefret edilen, çok az anlaşılan bir başka olgu da rekabettir. Devlet, finansman için kazananları seçmede güvenilir bir şekilde neden bu kadar kötü? Bunun nedeni, şirketlerin büyük çoğunluğunun başarısız olması ve fiyatlardaki üstü kapalı bilgilerde olduğu gibi, tam olarak nedenin genellikle belirsiz (ve her zaman önemsiz) olmasıdır. Kısa bir süre sonra iPhone tavan yaptığında Windows CE cihazları neden büyük bir hit olmadı? Hiç kimse, en azından Microsoft’un 2007’de 2. nesil Zune’u kimin sefil bir şekilde öldüğünü bilmiyor. Rekabet, fikirlerin başka bir aşağıdan yukarıya sistem olan şiddetli rekabete karşı kendilerini kanıtlaması gereken evrimsel bir arenadır. Henüz hiçbir devlet de bu sistemi kopyalamadı. Birlikte? ABD, yangın hortumuyla evrim savaş alanına para pompalıyor, ancak kazananlar orada yerlerini korumak zorunda. Önceden tanınamazlar ve hedefli bir şekilde para sağlanamazlar. Bu sistem, daha önceki planlı ekonomilerde ve bu yerde rekabet etmeye yönelik teşviklerle birlikte genellikle eksikti, çünkü yeni iPhone’umla (şimdi bir kalem ve Windows CE ile) topluluğumun mızrağı olamıyorsam, eski, güvenli işimi de kullanabilirim, devam edin.

Haberin Sonu