Kayıp Halka: Joe Weizenbaum ve Deliliğin Zehirli Meyveleri

Draqon

Aktif Üye
Joseph Weizenbaum 100 yıl önce bugün Berlin’de doğdu. Kitapları ve denemeleriyle, düşünmeyi bilgisayarlara bırakmak istemeyen eleştirel bilgisayar biliminin öncüsü olarak kabul ediliyor. ELIZA programı ile bilgisayarların ne kadar hızlı insanlaştırıldığını ortaya koydu. MIT’de bir bilgisayar bilimi profesörü olarak, “bilgisayarların gücü ve aklın güçsüzlüğü” ile uğraştı. Yapay zekayı, bilgisayar korsanlarını (kompulsif programcılar) ve bilgi işleme sistemleri olarak insan fikrini eleştirel bir şekilde incelediği ana eseri “Computer Power and Human Reason. From Judgment to Calculation” başlığıyla 1976 yılında yayınlandı.

Eksik olan: Hızlı tempolu teknoloji dünyasında, çoğu zaman tüm haberleri ve arka plan bilgilerini yeniden sıralamak için zaman vardır. Hafta sonu onu almak, akıntıdan uzak yan yolları takip etmek, farklı bakış açıları denemek ve nüansları sesli kılmak istiyoruz.

Weizenbaum, ABD’deki iş yerinde oldukça unutulurken, mirası Almanya’da ekiliyor. Kurucu ortağı olduğu ve en son Julian Assange’a verildiği “Barış ve Sosyal Sorumluluk için Bilgisayar Bilimciler Forumu”nun (FIFF) Weizenbaum Ödülü ve Berlin’de bilgisayarlar arasındaki etkileşimi inceleyen Weizenbaum Enstitüsü var. ve toplum.

Joe Buğday Ağacı

Joe Weizenbaum, 8 Ocak 1923’te usta kürkçü Jechiel (Harry) Weizenbaum ile kürk satıcısı Henriette Weizenbaum’un ikinci oğlu olarak Berlin’de doğdu. Aile zengindi. Joseph ve erkek kardeşi Henry (Henry Sherwood) dadılar tarafından büyütüldü. 1936’da, babanın bir dadıyla ilişkisi olduğu için aile göç etmek zorunda kaldı ve bu, ırk kanunlarına göre yasaktı. Aile, Weizenbaum’un ilk olarak matematik eğitimi aldığı ve Detroit Wayne Üniversitesi’nde bilgisayar yapımında çalıştığı ABD’ye göç etti. “Eğitmeni”, bir dönem dünyanın en hızlı bilgisayarı olan Standart Batı Otomatik Bilgisayarını (SWAC) tasarlayan Harry Douglas Huskey idi.

1950’de Weizenbaum, ABD Donanması füze sistemlerini test etmeye yönelik bir bilgisayar tasarlamaya yardım etti. “Bilgisayar donanmaya aitti ve donanma apronu üzerindeydi. Projenin amacı füzeleri fırlatmak ve test etmekti. Ben bu silahları test etmekle ilgili hesaplar yapıyordum ve işimin manevi boyutundan habersizdim.”

ERMA – zamanının ilk bilgisayar bankacılığı sistemi

Weizenbaum’un çelişki ruhunu uyandıran, sivil haklar hareketi, Vietnam Savaşı ve MİT’in silah geliştirmedeki rolüydü. Ancak önce, Weizenbaum’un 1955’ten 1963’e kadar zamanının ilk bilgisayar bankacılığı sistemi olan ERMA’yı geliştirdiği Bendix Aviation ve General Electric’te çalıştı. 1963’te, uygulamalı bilimler ve siyaset bilimi doçenti olarak başladığı Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’ne (MIT) bir çağrı aldı.

1970 yılında, genç bilgisayar bilimi bilimi (Almanya’da bilgisayar bilimi) kendini kurmaya başladığında, tam bilgisayar bilimi profesörü olarak atandı. 1985’te emekli olana kadar Weizenbaum programlama teknikleri üzerinde çalıştı; Simetrik liste işlemcisi (SLIP) veya referans sayaçları (düğümlü liste yapıları ve çöp toplama şemaları) araştırmalarıyla bilimsel değer kazandı. Bu başarı ile Weizenbaum, Friedrich L. Bauer’in “Bilgisayar Bilimi Tarihi” kitabında anılmaktadır.

“Eliza – inanılmaz derecede basit ve yanlış anlaşılmış”

Weizenbaum, “İnsan ve Makine Arasındaki Doğal Dil İletişiminin İncelenmesi İçin Bir Bilgisayar Programı” başlığı altında uzmanlara sunduğu, Liste İşlemciye dayalı ilkel bir diyalog sistemi olan Eliza’nın programlanmasıyla geniş bir izleyici kitlesine tanındı. Bir gün Weizenbaum, programlama projesine aşina olan sekreterinin bile bilgisayarla konuştuğunu keşfetti ve Weizenbaum’dan bilgisayarla mahrem konuları tartışmak istediği için odadan çıkmasını istedi.

“Eliza, bir program olarak inanılmaz derecede basit, ama özünde bir noktaya değinerek, onu biraz karmaşık hale getiriyor, basit bir kod değil. Eliza, akıllı bir sistem olarak yanlış anlaşıldı, ancak bu, zamanımıza tam olarak uyan bir hata. .” , dedi Weizenbaum 80. doğum gününde. Shaw’ın “Pygmalion” filmindeki çiçekçi kız Eliza Doolittle adaştır. Bir dilbilimci tarafından üst sınıfın dilinde eğitilir ve o zaman üst sınıftır.

Terapötik bir araç olarak bir bilgisayar sistemi

Eliza, çoğu konuşmada geçen az sayıda anahtar kelimeye yanıt veren basit bir programdır. “Benim” e şu şekilde yanıt verir:
İnsan: Ablamla sorunlarım var.
Eliza: Bana kız kardeşinden biraz daha bahset.
Başka bir anahtar kelime “bilgisayar” dır. Eliza gelir gelmez bilgisayarların insanları rahatsız edip etmediğini soruyor. Ayrıca Eliza dallanmanın basit bir yolunu biliyor: insan “benim” kelimesini bir aile üyesinden başka bir şeye atıfta bulunmak için kullandığında, Eliza “mein” kelimesinden sonra kelime sırasını saklar ve birinci şahıs ile ikinci şahıs kişisel ve ikinci şahıs arasında yer değiştirir. iyelik zamirleri.

Uzmanların “yönlendirici olmayan konuşma becerileri” dediği bir “sohbet” böyle ortaya çıkıyor – “psikolog” sorup duruyor. Psikanalist Kenneth Mark Colby 1966’da coşkuyla şöyle yazmıştı: “(Eliza) yöntemi kendini kanıtlayacak olsaydı, çok az terapisti olan tüm akıl hastanelerine ve psikiyatri merkezlerine verilebilecek bir tedavi aracımız olurdu. .. bir saat içinde… birkaç yüz hasta bir bilgisayar sistemi tarafından tedavi edilebilir.”

Haberin Sonu