Kalp krizi geçirdiğini anlayan tabip aracını acile sürdü: ‘Gördüğüm en ağır kalp krizi vakasıyım’

miRBey

Aktif Üye
Kalp krizi geçirdiğini anlayan tabip aracını acile sürdü: ‘Gördüğüm en ağır kalp krizi vakasıyım’
Dahiliye uzmanı Dr. Güngör Sitar’ın (41), 25 Mart’ta çalıştığı Sıhhat Bilimleri Üniversitesi Sancaktepe Prof. Dr. İlhan Varank Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin (EAH) ek binasındaki mesaisine giderken apansız göğsü ağrımaya başladı. Deneyimli tabip, kalp krizi geçirdiğini anlayıp yolunu değiştirdi ve aracıyla ana binanın aciline gitti. Güvenlik nazaranvlilerinin dikkatini çekebilmek için kullandığı aracı ambulans giriş yolunun ortasına park etti, aracından indi, lakin birkaç adım attıktan daha sonra yere yığıldı.

Yardıma koşan güvenlik nazaranvlilerine, “Burada doktorum, sanırım kalp krizi geçiriyorum” diyebildi ve birkaç saniye daha sonra şuurunu kaybetti. Acil kırmızı alanda kalp masajına başlandı ve o biçimde anjiyo ünitesine nakledildi. Burada pıhtı kararı tıkanan damarına stent takıldı, ağır bakıma alındı.

Yapay kalp akciğer makinesine bağlandı

Bu defa takılan stent pıhtı ile tıkandı ve kalbi bir daha durdu. Anestezi hekimi, sedyeye çıkıp kalp masajı yapmaya başladı ve genç doktor o biçimde ameliyathaneye gdolayıldü. Toplamda 2 saat süren kalp masajı ile beyninin oksijensiz kalarak hasar görmesi engellenen Dr. Sitar, son deva yapay kalp akciğer aygıtı ECMO’ya bağlandı. O anda kalp ritmi alınınca, hemen bypass ameliyatına başlandı. Mesai arkadaşları Kalp Damar Cerrahisi Eğitim Sorumlusu Doç. Dr. Murat Uğur ile Doç. Dr. Yücel İtina tarafınca 2 saat süren kalp masajı daha sonrası, üstelik çalışan kalbe, ECMO altında bypass ameliyatı yapıldı.

Dr. Sitar’ın komplikasyonları bununla da bitmedi, pıhtıya bağlı yüksek doz kan sulandırıcı kullanılmak zorunda kalındığı için çok kanaması oldu. 12 saat ortasında bedenindeki tüm kan 2 kere değiştirilmek zorunda kalındı. Toplamda 100 ünite kan verilen Dr. Sitar, 1 buçuk ay süren tedavisinin akabinde mucizevi bir biçimde hiç bir hasar kalmadan sıhhatine kavuştu.

‘Bir doktor olarak kendim üzere olay görmedim’

Yaşadıklarını Demirören Haber Ajansı ile paylaşan Dr. Sitar, “Mesaime gidebilmek için o sabah meskenden çıktım. Ek hizmet binamızdaydı o günkü mesaim. Fakat yolda göğüs ağrısı hissettim. Tarafımı değiştirip bizim acil servise döndüm. Hatta güvenliklerin dikkatini çekebilmek için arabayı yolun ortasında bıraktım. ‘Galiba kalp krizi geçiriyorum’ deyip, 4 adım attıktan daha sonra şuurumu kaybetmişim. Çabucak kalp masajına başlamışlar acilde. Ağır bakım ve anestezi doktorlarına haber vermişler. Hatta bana daha sonradan anlattılar, acil servis kırmızı alandan, kalp damar cerrahi ağır bakımına, anestezi hekimi üstüme çıkıp sedyenin üstünde kalp masajı yaparken nakletmişler beni. Kalbim epeyce sağlıklı çalışmadığı için ECMO aygıtına bağlanmışım. O esnada da kalbe müdahale edilerek bir daha atması sağlanmış. Toplamda 100 üniteye yakın kan eseri almışım. Sağ olsun o gece etraftaki vatandaşlar kan vermek için seferber olmuşlar. Hatta bir süre daha sonra Kızılay ‘Yeter artık gelmenize gerek yok’ diye ihtar geçmiş. Mucize bir biçimde hayatta kaldım. Uzun yıllardır tabip olarak çalışıyorum, gördüğüm en ağır kalp krizi olayı oldum” dedi.

İstifa dilekçesini geri çekti

Kalp krizi geçirdiği gün, İlhan Varank EAH’deki son mesai haftası olduğunu da anlatan Dr. Sitar, diğer bir hastaniçin iş teklifi aldığı için ayrılma dilekçesi verdiğini lakin yaşadığı bu inanılmaz deneyimden daha sonra onu hayata döndüren grup arkadaşlarıyla kalmak istediğini bir defa daha anladığını belirterek, kelamlarını şu biçimde sürdürdü:

“Başka bir hastaniçin teklif almıştım. Oraya başlamama 1 hafta kalmıştı. Arkadaşlarıma veda edip gitmek nitekim güç geliyordu. bu biçimde bir müddetç olunca da, birinci aklıma burada kalmayı istediğim geldi. Hatta birinci uyandığımda eşime, kardeşime, istifa dilekçemi geri alıp almadıklarını sordum. Sağ olsunlar onlar ilgilenmişler. Hastanemde kaldım, gideceğim hastanedeki yöneticiler de anlayış gösterdiler”

‘Bir buçuk ay evvelden kovid geçirdim’

Daha evvel hiç bir sıhhat sorunu olmadığını, hatta faal sporla uğraşmaya çalıştığını da kelamlarına ekleyen Dr. Sitar, bu kadar ağır bir kalp krizinin altında yatan asıl sebebin pıhtı olması niçiniyle krizden 1 buçuk ay evvel geçirdiği Kovid hastalığının buna niye olduğuna dair başında soru işaretleri oluştuğunu da belirterek “Trekking yaparım, gücüm yettiğince dağa tırmanırım. Hatta geçen yıl Kaçkar’da tepeye çıkmaya çalıştık, bu epey ağır bir efordu aslında. Anjiyomda kalbimde plak çıkmadı. Yalnızca pıhtı vardı. Kovid’i yavaşça geçirmiştim ancak başımda soru işaretleri var bununla bağına dair. Zira bu biçimde fazlaca hastalarımız oldu” diye konuştu.

‘Hastası için ağır bakım lazım sandım oysaki kendisiymiş’

Dr. Sitar’ın ağır bakım sürecinde, bir an olsun başından ayrılmayan Anestezi ve Reanimasyon Kısmı’ndan arkadaşı Doç. Dr. Esra Adıyeke ise, tüm takımın onun kriz geçirdiği Cuma gecesinden ağır bakımda stabil hale geldiği Salı gecesine kadar 5 gün boyunca meskenlerine dahi gitmeden hastanede kaldığını anlatarak hislerini şu biçimde tabir etti:

“Hastane kurulduğu andan itibaren Güngör’le birlikte çalışıyoruz. Mesai arkadaşım. O gün beni aradıklarında, ‘Güngör’ün ağır bakıma muhtaçlığı var’ dediler. Olağanda Güngör kendi hastaları için beni arar, ‘Yoğun bakıma gereksinimimiz var’ der. Allah Allah, niye kendisi aramadı diye şaşırdım, zira hiç beklemediğim bir tablo bu. ‘Güngör’ün kendisi arrest oldu (kalbi durdu) Esra dediklerinde, büyük bir şok yaşadım. Hiç hatırlamıyorum anjiyoya nasıl koştuğumu. Ağır bakımda birinci 5 günlük süreci epeyce ağır seyrettiği için ve bir türlü stabil olmadığı için, biz bütün grup konutumuza gitmedik, neredeyse daima başındaydık”

‘Ancak bana gülümseyince içim rahatladı’

Doç. Dr. Adıyeke, hekimlik hayatı boyunca bu derece güç bir hadise görmediğini söz ederek, “Belki de hekimlik ömrümde gördüğüm birinci ve son hadise olacak bu türlü. Zira 10 hastada bakılırsaceğimiz tüm komplikasyonları tek biri olayda görmüş olduk. 2 saatlik kalp masajı yaptığımız için, beyni oksijensiz kaldı mı telaşını hayli yaşadım. Uyanana kadar hayli kaygılı bir bekleyişimiz vardı. En sonunda ‘Güngör benim için gülümser misin?’ dedim ve bana gülümsediğinde, ‘Evet artık arkadaşım hipoksik (oksijensiz) kalmamış diyebildim ve rahatladım” diyerek kelamlarını noktaladı.

‘Şampiyonluk maçını izleyeceksin diye yemin ettik’

İlk 24-48 saatte hakikaten de önemli bir kanaması olduğunu belirten Doç. Dr. Uğur, kelamlarını şöyleki noktaladı:

“Hatta birinci 12 saatte bedenindeki tüm kanı 2 defa değiştirdik. Aralıklı da olsa 2 saate yakın kalp masajı hikayesi vardı ve uyanacak mı, uyanırsa sekel (hasar) kalacak mı diye epeyce endişelendik. Güngör uyandıktan daha sonra ağır bakımdayken ona verdiğimiz bir kelam vardı. Kendisi koyu bir Trabzonspor taraftarıdır. ‘Trabzonspor’un şampiyonluğunda serviste olacaksın ve maçı serviste izleyeceksin’ demiştik. Çok şükür bunu da başardık. Kalp damar cerrahı olarak karşılaştığım en güç olaydı açıkçası. Fakat düğme baştan gerçek iliklenmişti. Acil servise geldikten daha sonra derhal müdahaleye başlanmıştı ve 2 saat kalp masajına karşın hiç bir nörolojik sekel kalmadan Güngör’ü taburcu etmeyi başardık.”

Haber Sitelerinden Alıntı Yapılmıştır.