Hürriyet gazetesi müellifi, göğüs kanseri sürecini anlattı

miRBey

Aktif Üye
Hürriyet gazetesi müellifi, göğüs kanseri sürecini anlattı
Hürriyet gazetesi müellifi Fulya Soybaş, göğüs kanserine yakalandığını deklare etti.

“Sağ göğüsteki kitleyi fark ettiğimin sonraki günü hastaniçin randevu aldım ki sabaha kadar ‘Ya bir şey var ise?’ diye içim içimi yedi. Kendi kendimi teselli etsem, ‘Yok, değildir’ desem de insan hissediyor. Bir şeyler yanlıştı. Ancak kendime konduramıyor, yakıştıramıyordum” diyen Soybaş, “40 yaş üstü her bayanın yılda en az 1 kere yaptırması gereken mamografi ve göğüs ultrason denetimlerini de pandemi mazeretiyle erteledim. Keşke ancak keşke denetimlerimi aksatmasaydım” sözlerini kullandı.

Hastalığının ‘ileri evrede’ olduğunu belirten Soybaş ayrıyeten, yazısında Acıbadem Hastanesi Onkoloğu Prof. Dr. Taner Korkmaz’la erken teşhisin ehemmiyetine ait yaptığı röportajı aktardı:

Türkiye’de göğüs kanseri ne sıklıkta görülüyor?

“Her 8 bayandan biri ömrü boyunca göğüs kanseri ile yüzleşebilir ki bizim üzere batılı toplumlarda bayanlarda en sık görülen kanser çeşididir.”

Pandemi ne kadar tesirli oldu bu durumda? Bir artış var mı?

“hemen çabucak elimizde bu biçimde bir data yok lakin müşahedem, salgın devrinde epey kişinin hastanelerden uzak durduğu, ayakların geri gittiği istikametinde. Haliyle daha az müracaat aldık. Tarama programları da aksadı. Erken evre yakalayabileceğimiz birfazlaca hasta ileri evrede, metastazla gelmeye başladı ki çoğunlukla müsabakaya başladık bu durumla.”

Soru: Erken evrede yakalansaydı ne değişirdi?

Karşılık:
40 yaş üzeri bayanlar yılda en az 1-2 sefer mamografi-meme ultrasonu kesinlikle yaptırmalı. Bireyin ailesinden gelen ya da kendisine ilişkin öbür risk faktörleri var ise daha da erken yapılmalı. Burada bir kent efsanesini de sonlandıralım: Mamografi-ultrason can acıtan, yoran, üzen bir sistem değil. Eskiye nazaran daha konforlu. Ayrıyeten her banyoda elle muayene de yapılmalı. Tümörü erken devirde yakalamak tam güzelleşmeyi amaçlayan tedavi formları (küratif tedavi) uygulamak ismine epeyce kıymetli. Kanser sözü ürkütüyor biliyorum. İsmi korkutucu fakat unutmayın ki kanserden daha dertli, daha yıkıcı sonuçlarla karşılaşılabileceğiniz biroldukça hastalık var. Göğüs kanseri yüz güldürücü tedavilerle epey başarılı olabildiğimiz bir kanser tipi. Sık görülmesinin fazla araştırma, çalışma olması ve ötürüsıyla bu kanser hakkında fazla bilgimiz olması istikametinde bir avantajı var. Fakat ne kadar erken yakalarsak o kadar iyi! Bir de artık eskisi üzere herkese birebir tedavi uygulanmıyor. 5-10 yıllık hesaplamalar yapıp kemoterapiye nitekim gerek var mı kıymetlendiriyoruz.”

Öte yandan, Soybaş’ın tedavisinin devam ettiği öğrenildi.

Haber Sitelerinden Alıntı Yapılmıştır.