Hıncal Uluç: DT karar almış, 65 yaş üstü sanatkarlar konuk oyuncu olarak bile sahneye çıkmayacakmış

miRBey

Aktif Üye
Hıncal Uluç: DT karar almış, 65 yaş üstü sanatkarlar konuk oyuncu olarak bile sahneye çıkmayacakmış
Sabah müellifi Hıncal Uluç, bugünkü ‘Bu nasıl bir ‘Devlet’ skandalıdır, Kültür Bakanım?’ başlıklı yazısında oyuncu Metin Belgin‘in “Üç gün daha sonra doğum günüm.. 65 yaşına basıyorum. Kontrbas isimli tek kişilik oyunumu son kez oynayıp veda edeceğim” söylemiş olduğini aktardı.

Uluç, “Devlet Tiyatrosu (DT) Genel Müdürlüğü bir karar almış.. 65 yaş üstü hiç bir sanatçı konuk oyuncu olarak bile sahneye çıkmayacakmış artık” dediği yazısında şu sözleri kullandı:

“Telefon elimde donakaldım.. Sanatçı, 65 yaşında, yani en görmüş geçirmiş, en olgun çağında, bir hastalığı sakatlığı yoksa ‘konuk olarak bile’ sahneye nasıl çıkarılmaz? bu biçimde bir yasak nasıl konur? Bu ülkede kaç Metin Belgin var, oyuncu ve direktör olarak, Kültür Bakanımız, Devlet Tiyatroları Genel Müdürümüz biliyor mu sanki? bu biçimdesi bir skandal, bu biçimdesi utanç verici sonucu kim, hangi akla hizmetle alır da uygulatır? Metin, ‘Sadece Devlet Tiyatrosu değil’ dedi. “Bu ay ortasında senin o hayli sevdiğin şiir gecelerinden birini İş Sanat’ta seyircili yapacaktık. O da iptal edildi. İş Sanat, Kule’deki salonu kapatmış, YouTube’dan devam edecekmiş, şovlar, konserler’ Bir yandan AKM’yi aç, öte yandan en fonksiyonel salonları kapa.. Bu nasıl bir anlayıştır İş Bankası Sanat!. senelerca alkış tuttum size.. Ne oldu bu biçimde birden?. Özel tiyatrolar açık.. CRR açık.. Özel konser ve tiyatro salonları açık.. Sinemalar açık, restoran, kafeler açık.. Covid konusunu en âlâ izleyecek ve konan kuralları en âlâ uygulayarak örnek olacak devlet mi, 65 yaş üstü olanlara sahneyi kapatıyor.

Ben 83 yaşımda Devlet Tiyatrosu’na serbestçe masraf, yüzlerce insan ortasına karışırım, fakat beş on kişinin olduğu, hatta tek başına oynadığım sahneye çıkamam o denli mi?

‘Yassah hemşerim’ devranı 60’lı yılların gerisinde kaldı sanıyorduk. Niçin hortlattınız? Kim hortlattı? Bunlar benim dünyamda olamaz. Yoksa sanal dünyada, Nether’de, metaverse’de yaşıyorum da farkında mı değilim? Biri bir açıklama yapsın ne olur? Sıhhat Bakanı, Kültür Bakanı, kim bu rezil “65 yaş yasağı’ndan sorumlu ise o, bir açıklama yapsın lütfen.. Yapsın ki, bütün bunların palavra, sanal olduğunu, bir kâbus gördüğümü anlayıp rahat nefes alayım!”

Haber Sitelerinden Alıntı Yapılmıştır.