Heyelan niçiniyle bir mahalle kayma tehlikesiyle karşı karşıya: ‘Her gece kaygıdan ağlıyorum’

miRBey

Aktif Üye
Heyelan niçiniyle bir mahalle kayma tehlikesiyle karşı karşıya: ‘Her gece kaygıdan ağlıyorum’
Ünye’nin İnkur Mahallesi’nde 1.5 ay evvel birinci vakit içinderda tarım topraklarında çatlaklara niye olan heyelan, sağanak yağış ve kar yağışının akabinde bölgedeki konutlarda hasarlar da oluşturdu.

30 hanenin bulunduğu Kabadayı Küme Konutları mevkisinde 1 meskenin duvarları yıkıldı, kimi yapılarda da çatlaklar oluştu. Riskli 2 konut boşaltılırken, 10 yapının da tehlikeli olduğu açıklandı. Gidecek yerleri olmadığı için hasarlı meskenlerinde kalmayı sürdürenler, tedbir alınmasını istiyor. Heyelan daha sonrası AFAD takımları, bölgede teknik inceleme başlattı. Heyelan alanını nezaret altında tutan gruplar, çalışmalarını sürdürüyor.

Heyelan Ordu
© DHA

Kira yardımı yapılıyor

İnkur Mahallesi Muhtarı Ömer Yıldırım, “Mahallemizdeki Kabadayı Küme Konutları mevkisinde yaklaşık 1.5 ay evvel heyelan oldu. Bu heyelan kararı 12 meskenimiz hasar gördü. Heyelan daha sonrası mahallemizde yapılan çalışma daha sonrasında 2 mesken yetkililerce boşaltıldı. Başka 10 mesken ise izlenmeye alındı. Buradaki heyelandan yetkililerimizin haberi var. Gelip, denetim ediyorlar. AFAD da gelip tutanak tuttu. Meskenlerini boşaltan ailelere 15 bin lira kira yardımı yapılıyor. Öbür konutlarda fazla hasar olmadığı için takip ediliyor” dedi.

‘Çocuklarım karda kışta sokakta kaldı’

Mahalleliden Hayriye Çakır, doğduğundan beri tıpkı mahallede yaşadığını belirterek, heyelan niçiniyle meskenlerinde kalamadıkları söylemiş oldu.

Süreksiz müddetliğine akrabalarının meskenlerine yerleştiklerini kaydeden Çakır, “Bu heyelan 1.5 ay evvel çatlaklıklarla başladı. Gitgide büyüdü, konutumuza ziyanlar verdi ondan sonrasında yetkililere haber verdik. Bizi konutumuzdan dışarı çıkardılar. 1,5 aydır görümcemin konutunda yaşıyorum lakin ne kadar orada kalacağız. O beşerler da 2 ay daha sonra konutlarına gelecekler. Çocuklarım, malım karda kışta sokakta kaldı. Devlet büyüklerimizden yardım bekliyoruz” diye konuştu.

70 yaşındaki Yetenekli Güneş de “Burada 1.5 aydan beri yaşadığımızı bir Allah bilir bir de biz biliriz. Öteki kimse bilmez. Günden güne burası göçüyor. İki kez AFAD’dan geldiler, meskenleri boşaltacaklarını söylemiş olduler. Daha bu biçimde bir şey görmedim. Devletimizin buna bir tahlil bulmasını istiyoruz. Her gün korkuyoruz. Bu konutlarda yatılır mı? Mesken yıkılsa ne olacak? Altında kalacağız” dedi.

Meskeninde çatlaklar oluşan Mahizer Özbay da “Meskenimiz, bu sene başımıza geçti. Daha bu biçimde bir şey görmedim. Buraya dünyanın masrafını ettim fakat heyelan niçiniyle konutumda hasarla oluşuyor. Her gece kaygıdan ağlıyorum. Camın kenarına gelip yatıyorum, güya odun kırarmış üzere çıtır çıtır burası çatlıyor. Yardım bekliyorum. Bizim burası elimizden giderse nasıl geçineceğiz. Bizim burada bahçemiz var. Bizi oraya yerleştirsinler. Burada tek başıma yaşıyorum, dehşetle duruyorum. Daha öteki dermanım yok. Burada her gün göçükler oluşuyor” diye konuştu.

Haber Sitelerinden Alıntı Yapılmıştır.