Hatay’da 6 aydır tedavi goren deniz kaplumbağaları yeniden denize bırakıldı

miRBey

Aktif Üye
Hatay’da 6 aydır tedavi goren deniz kaplumbağaları yeniden denize bırakıldı
Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi (HMKÜ) bünyesindeki tam teşekküllü Deniz Kaplumbağaları Birinci Yardım Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi’nde yaklaşık 6 aydır tedavi goren 5 deniz kaplumbağası sıhhatlerine kavuşturuldu.

Özel kaplarda Samandağ’da Deniz Mahallesi kıyısına getirilen kaplumbağalar, üniversitenin Veterinerlik Fakültesi Cerrahi Anabilim Kısmı öğretim üyeleri ve öğrencileriyle Tabiat Müdafaa ve Ulusal Parklar 7. Bölge Hatay Şube Müdürlüğü takımları tarafınca denize bırakıldı.

Merkezin Müdürü ve Veteriner Fakültesi Cerrahi Ana Bilim Kolu Öğretim Üyesi Prof. Dr. Muhammed Enes Altuğ, gazetecilere yaptığı açıklamada, tedavi ettikleri biri küçük 5 deniz kaplumbağasını denizle buluşturmanın memnunluğunu yaşadıklarını söylemiş oldu.

‘Tedavi fazlaca meşakkatli oluyor’

Kaplumbağalarda, boyun eğriliği, misina dolanması daha sonrası ziyan görme ve baş travmaları üzere rahatsızlar bulunduğunu anlatan Altuğ, “Onları güzelleştirdik ve bugün kıyıda bıraktık. Tedavileri üniversitemizde, Deniz Kaplumbağaları Birinci Yardım Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi’nde, Tabiat Müdafaa ve Ulusal Parklar Genel Müdürlüğü uyumunda gerçekleştiriyoruz. Bu çeşitlerde tedavi fazlaca meşakkatli oluyor. Onun için müdafaa ehemmiyetlerini arttırmaya yönelik önlemler ehemmiyet arz ediyor” dedi.

‘Başıboş köpekler deniz kaplumbağalarına önemli hasar verdiler’

Deniz kaplumbağaları için en büyük tehlikenin etraf ve deniz kirliliği olduğuna vurgu yapan Altuğ, ayrıyeten yumurtlamaya gelen deniz kaplumbağalarının köpek ataklarına uğradığını aktardı.

Başıboş köpek taarruzlarının önünün alınması için daha hassas olunması gerektiğini tabir eden Altuğ, “Bu başıboş köpekler son senelerda deniz kaplumbağalarına önemli hasar verdiler. Son 3 yılda bu sebeple 12 dişi anaç Chelonia mydası kaybettik. Yani bunların her birisi yılda 100-200 ortası yumurta bırakıyorlar. Yani yaklaşık 1500, 2 bin yavruyu kaybetmiş olduk bu köpek akınlarından dolayı. Bunun için müdafaa önlemleri önemli” diye konuştu.

Yılın başından bu yana merkeze 22 yaralı deniz kaplumbağası geldiğini aktaran Altuğ, bunlardan 2’si haziran ayında, 5’i de artık olmak üzere 7’sinin sıhhatine kavuşup denize bırakıldığını, kalanların tedavilerinin sürdüğünü kaydetti.

Haber Sitelerinden Alıntı Yapılmıştır.