‘Evde estetik’ akımı toplumsal medyada yayıldı: Hasarı kalıcı olur

miRBey

Aktif Üye
‘Evde estetik’ akımı toplumsal medyada yayıldı: Hasarı kalıcı olur
Toplumsal medyada ‘akım’ olarak isimlendirilen görüntülerin sayısı artıyor. Son devirde ise meskende uygulanan estetik uygulamaları akımı gençler içinde yayıldı.

Gençler şişe üzere gereçler ile dudaklarına vakum tesiri yaratarak, dudaklarına ‘dolgu’ yaptırmış üzere görüntüler paylaşıyor. Buna emsal estetik uygulamalarını nasıl yaptıklarını da görüntülerinde gösteriyorlar. Birtakımı ise kamera karşısına geçip burnunu konutta nasıl kaşıklar ile sıkıştırarak küçülttüğünü anlattığı görüntüler paylaşıyor.

Uzmanlara bakılırsa bu üslup süreçler kalıcı hasar bırakabiliyor. Toplumsal medyada yayınlanan görüntülerdeki süreçler nekroza yani dokuların vefatına sebep olabilir.

‘Dudak etrafında kan sirkülasyonu bozulabilir’

Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Kısmı Eğitim Sorumlusu Öğretim Üyesi Dr. Perçin Caşkan, “Ben toplumsal medyada bir iki defa izledim açıkçası. Komiklik olsun diye yapılıyorsa ben komik bile bulmadım. Bu görüntülerdeki süreçleri doku açısından düşündüğümde o yapılanlar tümüyle dokuya ziyan vermek. Dudağın o biçimde vakumla çekilmesi bir defa dudak etrafı sirkülasyonunu bozar deveranını bozduğu üzere ödem oluşturulması dudakla burun içindeki arayı uzatıp yaşlanma sürecini hızlandırır. Uhu üzere yabancı cisimlerle yapıştırma, yabancı cisim esasen. Deriden de emilen şeyler bunlar” dedi

‘Kalıcı hasar oluşur’

Dr. Perçin Caşkan, “Hasarı katiyen kalıcı olur. Ödem 24-72 saat içerisinde geriler. 72 saat içerisinde o ödemi geçiren rastgele bir şey yapmadığı vakit damarların tümünün ağzı kapanır ve bilhassa dudak etrafının deveranı tek damara bağlı olduğu için tümüyle bozulur. Kalıcı hasarlar oluşur dokular beslenmez. Dudakta bu biçimde bir şey uzun mühlet tutularsa dudak nekrozları oluşur. Nekroz doku vefatıdır. Kaşıkla burnu sıkarak burun incelmesi olamaz burun zira yalnızca kıkırdak değil hem de kemik tabanı olan bir organ. Dokuya ziyan verecek her türlü uygulama ziyanlı” diye konuştu.

‘Bu akım fazlaca tehlikeli’

Estetisyen Şebnem Demir ise, “Şu andaki akım fazlaca tehlikeli. Neler yapıyor gençler, yapışkanlarla Fransız dudak için dudaklarını yapıştırıyorlar. İnanılmaz bir akım var. Bu akımın ortasında en epeyce dikkat çeken olumsuz istikamette dikkat çekmekten bahsediyorum. Kalın dudaklara sahip olmak için şişeyle, bardakla vakumlayanlar var dudaklarını. Dudaklarını bu vakum tesiriyle büyütüp sonuçlarını paylaşıyorlar. Nekroza kadar giden bir durum olabilir zira oraya kan gitmiyor. Çatallarla kaşıklarla bıçaklarla her gün nizamlı olarak çene altını deforme edip sivriltmeye çalışan gençler var ve bu bir akım haline geldi. Başka gençler de bunlara özenip bunları konutlarında deneyimliyor” dedi.

‘Evde bu süreçler yapılmamalı’

Demir, “Kendi kliniklerimden yola çıkarak söyleyebilirim ki, kovid periyodunda epeyce daha fazla danışan bize gelmeye başladı zira kendinden memnun değildi. Zoom uygulamasında kendilerini gördükleri için danışanlar kendilerini beğenmemeye başladı. Kovid periyodunda her şeyi konutta yapmaya o kadar alıştık ki alanında uzman olmayan biroldukca kişi meskende şunu yapabilirsiniz bunu yapabilirsiniz üzere tavsiyeler vermeye başladı. O kadar epey kişi uzman kesildi ki herkes de bu işin kolayına alıştığı için bunları meskende deneyimlemeye başladı. özetlemek gerekirse siz meskende botox yapamazsınız mümkün değil bunun bedelini canınızla ödersiniz. Burnunuzu sivriltemezsiniz. Konutta Fransız dudağı yapıştırıcılarla yapamazsınız. Bu üzere süreçleri yapmak istiyorsanız geçeceğiniz yol kliniklerin yahut uzman hekimlerin eli olabilir” formunda konuştu.

Haber Sitelerinden Alıntı Yapılmıştır.