Erasmus mağdurları anlattı: ‘Bir anda ortada bırakıldık, Türkiye’ye dönsem 1 senem heba olacak’

miRBey

Aktif Üye
Erasmus mağdurları anlattı: ‘Bir anda ortada bırakıldık, Türkiye’ye dönsem 1 senem heba olacak’
Türkiye ile Avrupa Birliği içinde karşılıklı öğrenci değişim programı olan Erasmus’a gitmeye hak kazanan öğrenciler, hibelerin durumlarında yaşanan aksaklık niçiniyle sıkıntı vakit içinder yaşıyor. Üniversitelerin açıklamasına nazaran tam yahut yarım yıl fark etmeksizin giden öğrencilere 2.5 aylık hibe verilecek.

Türkiye’de hibelerin dağıtılması konusunda yetkili olan Ulusal Ajans husus hakkında ‘Erasmus+ programının 7 yıllık devirler biçiminde icra edildiğini’ ve ‘bütçe müzakerelerinin uzamasından dolayı 6 ay gecikmeli biçimde onaylanabildiğini’ tabir ederek “Süreç olağan biçimde devam etmekte olup 2021-2022 Akademik Yılında Erasmus+ Yükseköğretim Hareketliliği için seçilmiş olan öğrencilerimizin güz periyodu tahsil imkânından yoksun kalmamaları gayesiyle, tüm yükseköğretim kurumlarımıza, kelam konusu İştirak Mutabakatının imzalanması beklenmeksizin, öngörülen kurallı bir taban bütçe sayısı 8 Eylül 2021 tarihinde bildirilmiştir” halinde açıklama yaptı.

Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu ise Ulusal Ajans ile temasa geçtiğini ve ‘resmi makamlarla mevzuyu yakından takip ettiği’ istikametinde bir açıklama gerçekleştirdi.

Türkiye’den her yıl binlerce öğrencinin kullandığı bu değişim programı vasıtasıyla Avrupa’da eğitim görmeye giden öğrenciler ise ‘kalmak isteseler hibelerin yetersiz ve geç yatacağını, dönmek isteseler eğitim hayatlarından bir yılın kayıp olacağını’ söylüyorlar. Gitmeye hak kazanıp hibe durumunun belirsizliğinden bu programı kullanamayan öğrenciler de “alınan her kararda daha da mağdur oluyoruz” diyor.

‘İTÜ bize geçen yılın mukavelesinden 8 ay boyunca 500 euro alacağımıza dair bir doküman imzalattı’

Şu anda İtalya Milano’ya Erasmus programıyla gitmiş olan İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık kısmı 3. sınıf öğrencisi Güleycan Genç, kendilerine ‘hibeli gidiyor’ evrakının imzalatıldığını söyleyerek “İstanbul’dan buraya gelirken vize almamız gerekiyordu. İtalya Konsolosluğu da vizeyi, aşikâr bir ekonomik teminat üzerinden veriyor. Zira burada çalışma imkanımız hayli kısıtlı, yok denecek kadar az, yalnızca part time olarak çalışabiliyoruz. Bu sebeple teminat göstermemiz gerekiyordu lakin hiç birimizi elinde hibe kontratı yoktu. Bu yüzden, İTÜ de bize geçen yılın mukavelesinden bir evrak imzalattı. 8 ay boyunca 500 euro hibe geleceğine dair. Vize müracaatında bulunurken bu belgeyi imzalayıp gönderdik ki ekonomik teminat gözüksün. Lakin bize İTÜ tarafınca ‘bu yılın hibeleri 600 euroya çıkartıldı ve sizin kontratlarınız hazırlık aşamasında’ deniyordu. ‘Belli basamakları var, Ulusal Ajansı bekliyoruz’ üzere telaffuzlar vardı” sözlerini kullandı.

‘Bize gelen mailde bütçe sebebiyle yalnızca 2.5 ay hibe verileceği, bunun da lakin Şubat 2022’de verilebileceği yazıyordu’

İtalya’ya geldikten 1 ay daha sonra hibelerin eksik ve geç yatacağını öğrendiklerini söyleyen Genç “Belgeyi imzaladıktan daha sonra vizem çıktı, 25 Ağustos’ta buraya geldim. İTÜ’den gelecek mukaveleyi beklemeye başladım. Üzerinden bir ay geçti, hala haber yoktu. Neredeyse tam bir ay geçtikten daha sonra, bir Cuma günü mesai saati haricinde bir mail geldi, hem arkadaşlarıma hem bana. Gelen mailde, hibenin 600 euro üzerinden verileceği lakin gelen bütçe sebebiyle yalnızca 2.5 ay hibe verileceği, bunun da lakin Şubat 2022’de verilebileceği yazıyordu. Bu mail gelene kadar, ben burada 1 aydır yaşadığım için meskeni tutmuştum, 1 yıllık kira mukavelesini yapmıştım, İTÜ’den gelen öbür arkadaşlarım da birebir biçimde. Depozito da vermiştim, çıkmak istesem çıkamıyorum” dedi.

‘Bir anda ortada kaldık, Türkiye’ye dönersem okula kayıtlı olmayacağım’

“Bir anda ortada kalmış olduk” diyen Erasmus öğrencisi Genç, “Ben birinci geri dönmeyi düşündüm. Birçok kişinin de aklından geçmiştir ‘bu kadar parayı ödeyemeyeceğim, geri dönmeliyim’ diye. Baktım, artık Erasmus iptal prosedürleri için fazlaca geç. Geldim, derslerime başladım, 1 ay geçti. Türkiye’ye dönersem okula kayıtlı olmayacağım. Bu dönemim aslında boşa gitmiş olacak. Mimarlık kısmında de daima devam mecburî dersler var. Bu yüzden aslında bir devir almadığımızda sene uzamış oluyor okul. Ben de buraya gelen tüm öğrenciler üzere 1 sene eğitimimi burada tamamlayıp dönmek istiyorum Türkiye’ye” diye konuştu.

‘Hibe ile geldiğimiz belgelendiği için İtalya’daki üniversiteye de burs başvurusu yapamıyoruz’

Seslerini üniversitelerine ve Ulusal Ajans’a duyurmaya çalıştıklarını söyleyen Genç, geri dönmeyi düşündüğünü fakat umudunu yitirmediğini söyleyerek “Buradaki üniversitenin değişim öğrencilerine sağladığı burslar var. Lakin biz aslına bakarsanız hibelendirilmiş göründüğümüz için bizim başvurma hakkımız yok” dedi.

‘Bize ‘paranız var ise hibesizdir yazısı hazırlayabiliriz’ dediler’

Marmara Üniversitesi Coğrafya Kısmı son sınıf öğrencisi Berkay Menteş
ise Erasmus’a gitmeye hak kazanmasına karşın hibenin kesintiye uğraması sebebiyle gidemeyen öğrencilerden.

Romanya’daki bir okuldan kabul aldığını söyleyen Menteş, her şey hazırlandıktan daha sonra ‘size hibe veremeyiz’ dendiğini söz etti. Menteş şu sözleri kullandı:

“‘Bu bizim elimizde değil, AB’nin verdiği hibelerle alakalı’ dediler. ‘Eğer sizin cebinizde paranız var ise biz size hibesiz gidecektir formunda bir yazı hazırlayabiliriz yahut periyot değişikliği yapabilirsiniz’ dediler. Biz de hibesizdir yazısı alalım ne de olsa hibe çıkınca bize gelecektir diye konuştuk. Açıkça söylemek gerekirse ben yetim bir öğrenciyim, 5 yıl evvel babamı kaybettim. Annemin yalnızca bir emekli maaşı var. Bu koşullarda, döviz kurları da fazlaca belirli. Yapılacak hazırlıklar da başlı başına bir masraf. Bunları kattığımızda, benim sahiden bu hibe olmadan yurtharicinde okumam imkansızın da ötesinde.”

‘Annemin bana buradan yollayacağı bin lira, orada 100 euro, bu koşullarda risk alıp hibesiz gidemem’

Menteş, hibe çıksa dahi kesintiler sebebiyle aslına bakarsanız kâfi olmayacağını vurgulayarak “7 ay boyunca 3 aylık bir hibeyi kullanmak, hiç bilmediğim bir coğrafyada, ülkede hayli zorlayabilir beni. Bu durum tahminen beni kaçak yaşamaya, dilenmeme dahi yol açabilir. Annemin bana buradan yollayacağı bin lira, orada 100 euro. Bu koşullarda bu riski alıp hibesiz gidemem. Pazartesi günü de Marmara Üniversitesi’nde derslerimiz başlayacak” dedi.

‘Bu resmen ‘Açlık Oyunları’, bir alana bırakıldık, yapacak imkanı olmayan elenecek’

bir daha de durumlarının fazlacatan Erasmus’a gidip bu durumu orada öğrenenlerden düzgün olduğunu söyleyen Menteş, “Onların ders seçimleri de kapandı, geri dönerlerse periyotları de hiç yok yere uzamış olacak. Bu resmen ‘Açlık Oyunları’. Bir alana bırakıldık, yapacak imkanı olmayan elenecek. Bu resmen öğrenci düşmanlığı. Yolladığınız öğrenciyi nasıl orada mağdur bırakabiliyorsunuz” sözlerini kullandı.

‘Alınan her kararda daha da mağdur oluyoruz, bize hala 650 liralık KYK’yı hatırlatıyorlar’

Menteş “Alınan her kararda daha da mağdur oluyoruz. Dört yanımız kederle çevrili. Bize devletin ‘sizi mağdur etmeyeceğim’ demesi gerekir. Bize verdikleri 650 liralık KYK’yı hatırlatıyorlar, ‘elinize dizinize dursun’ diyorlar. Minimum fiyatın 2 bin 800 lira olduğu, bir kiranın 2 bin 500, 3 bin lira olduğu, bir faturanın 150-200 liradan aşağı olmadığı, kış geldi 2 yıkamayla eriyecek kadar kalitesiz kazakların 250-300 liradan aşağı olmadığı ülkede, öğrenciye 650 lira KYK’yı ‘daha ne olsun’ diyecek kadar fazlaca seviyorlar öğrenciyi. Bize bunu reva görüyorlar” diye konuştu.

Kendi okulunun kız öğrenci yurdunda yaşananları da aktaran Menteş, şu sözleri kullandı:

“Bu yurda bir kez başvurduğunuzda 4 sene boyunca rastgele bir yüz kızartıcı kabahat, başarısızlık olmadığı ve aşikâr bir aidatı ösöylemiş olduğiniz sürece kalabiliyordunuz. Lakin pandemiden daha sonra yüz yüze eğitime geçince yurda bir daha müracaatlar alınmış. Kalmaya hak kazanmış olan öğrencilerin de bir daha başvurusu alınmış. Kalan öğrencilerin yüzde 99’u yurda bir daha seçilmedi. Bu da, okulların başlamasına bir buçuk hafta kala belirtildi.”

Haber Sitelerinden Alıntı Yapılmıştır.