Danimarka’da verdiği para karşılığında boş çerçeve alan müze, sanatkardan geri ödeme talep ediyor

miRBey

Aktif Üye
Danimarka’da verdiği para karşılığında boş çerçeve alan müze, sanatkardan geri ödeme talep ediyor
Sanatçı Jens Haaning ülkenin kuzeyindeki Kunsten çağdaş sanat müzesiyle bir Danimarkalı ve Avustralyalının yıllık gelirini gösteren çalışmayı bir daha yapmak için müzeden para aldı. Fakat karşılığında ‘Parayı al ve kaç’ ismini verdiği iki adet boş çerçeve teslim etti.

Olay kamuoyunda ve sanat topluluğunda şaşkınlıkla karşılanırken, müze idaresi standın sona ermesinin akabinde Haaning’den parayı geri vermesini talep etti.

Aalborg kentindeki müzenin müdürü Lasse Andersson, BBC’nin Newsday programına verdiği demeçte, “Küratörlük grubumu ve beni biraz kızdırdı, ancak nitekim biraz da güldüm” dedi.

A museum in Denmark gave artist Jens Haaning $84,000 to include in an art piece on poor wages.

He sent two crates back — containing blank canvases.

The artwork's title? "Take the Money and Run."https://t.co/Ri5myDvLmZ

— NPR (@NPR) September 30, 2021

Andersson, “Bu müzenin parası ve 16 Ocak’ta geri döneceğine dair bir mukavelemiz var” dese de sanatçı Haaning, geri ödeme yapmamakta ısrarlı.

Danimarka gazetesi dr.dk’ye konuşan Haaning, “Benim üzere sefil çalışma şartlarına sahip olan öbür insanları da tıpkı şeyi yapmaya teşvik ediyorum” tabirlerini kullanarak, geçmiş çalışmalarının kendisine 25.000 kron’a mâl olduğunu belirtti.

Haaning’in gazeteye yaptığı açıklamalar sorulan Andersson ise, parayı geri almaktan vazgeçmeyeceklerini vurguladı ve “Bence Jens pazarlığı biraz bozdu” diye konuştu.

Haber Sitelerinden Alıntı Yapılmıştır.