Çipli kimlik kartları ile meslekleri bitme durumuna geldi: Eski kimliklerle daha epeyce iş yapıyorduk

miRBey

Aktif Üye
Çipli kimlik kartları ile meslekleri bitme durumuna geldi: Eski kimliklerle daha epeyce iş yapıyorduk
Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün MERNİS uygulamasının hayata geçmesiyle her vatandaşın nüfus cüzdanında yer almaya başladı. 22 Ekim 2000 tarihinde her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşına tek bir TC kimlik numarası verilerek uygulamaya alındı.

TC numaralarının kimliklerde yer almasının akabinde büyük olan kimlik kartlarını yerini daha küçük ve çipli yeni kimlik kartlarına bıraktı. Bu durum, meslek haline gelen kimlik kaplamacılarının işlerini bitirme noktasına getirdi. Eski büyük kimlik kartlarının yaygın kullanımda olduğu periyotta günde 80-100 içinde kaplama yapan kimlik kaplamacıları artık günde en çok 5-6 farklı kimlik kaplayabiliyor.

‘Eskiden günde 80 kimlik kaplıyordum, artık ise 5-6’

20 yıldır Samsun’da Bankalar Caddesi’nde kimlik ve ehliyet kaplayarak geçimini sağladığını tabir eden İsmail Sağlam, “Yeni kimlik kartları çıktıktan daha sonra işlerimiz düzgün değil. Eski kimlikler yaygın kullanıldığında daha hayli iş yapıyorduk. Yeni kimlikler kaplatılmıyor. O yüzden işlerimiz evvelki yıllare nazaran hayli düştü. Bugün yalnızca 3 tane kimlik kapladım. Onlar da eski büyük kimlik kapları. Yeni kimlik kartları çıkmadan evvel günde ortalama 80 kimlik kaplıyordum. Yeni kimliklerin hayatımıza girmesiyle günde 5-6 tane kimlik kaplıyorum” dedi.

Kimlik kaplama fiyatının 5 TL olduğunu ancak insanların artık kimlik kaplatmadığını lisana getiren Sağlam, şunları söylemiş oldu:

“Bir kimlik kaplama sürecini 5 TL’ye yapıyoruz. Eski kimlikler büyük ve daha dayanıksız olduğu için kolay yıpranıyordu. Vatandaşlar art ceplerinde kimlik taşıdığı için de daima olarak bize gelip kimliklerini kaplatıyorlardı. Birebir durum ehliyetlerde de kelam konusu. Eski ehliyetleri de kaplayabiliyorduk ancak yeni ehliyetler de kaplanamıyor. Yeni kimlik ve ehliyetlere geçilmesi işlerimizi çok düşürdü.”

Haber Sitelerinden Alıntı Yapılmıştır.