Çinli firma, kuantum muhafazalı ‘hacklenemez’ telefonu piyasaya sürdü

miRBey

Aktif Üye
Çinli firma, kuantum muhafazalı ‘hacklenemez’ telefonu piyasaya sürdü
Science Daily’nin aktardığına nazaran China Telecom, kuantum güvenlikli bir şifreleme modülü ile sesli aramaları şifreleyebilen akıllı telefon modeli Tianyi No 1 2022′yi satışa sundu.

Cihaz, 2021’de kuantum tabanlı bağlantısı geliştirmek emeliyle kurulan telekom devi QuantumCTeck iştirakinde üretildi.

1/3

🇨🇳
China has released its first smartphone Tianyi No. 1 2022 with quantum encryption.

A smartphone with a quantum encryption module and a special SIM card can encrypt and decrypt voice calls on the phone using quantum key distribution pic.twitter.com/2I820M9TyR

— OsintTv
📺
(@OsintTv) May 18, 2022

Bazıları QuantumCTeck’in kurucu takımının bir kesimi olan Çinli bilim insanları, Ağustos 2016’da fırlatılan dünyanın birinci kuantum uydusu Micius ile kuantum anahtar dağılımını test etmişlerdi.

Geleneksel kriptografiden farklı olarak bu teknoloji, uzak taraflar içindeki irtibatta şartsız güvenliği sağlamak için kuantum süperpozisyon durumlarında tekli fotonlar kullanıyor.

Kuantum süperpozisyonu, klasik fizikteki dalgalara epeyce misal biçimde, rastgele iki yahut daha fazla kuantum durumunun birbirine eklenebileceğini söz eden kuantum mekaniğinin temel bir prensibi.

Bu niçinle anahtarı ele geçirmeye yönelik rastgele bir teşebbüs, hem gönderen tıpkı vakitte alıcı tarafınca çabucak bilineceğinden başarısızlıkla sonuçlanıyor.

QuantumCTeck mühendisi Zhang Rutong, “Bir kullanıcı, kuantum inançlı bir sohbet başlatmış olduğunda kimliğini doğrulamak için rastgele bir kapalı anahtar oluşturulacak. Doğrulamadan daha sonra kuantum ağı, ses bilgilerini şifrelemek için yeni bir gerçek vakitli anahtar üretecek” dedi.

Söz konusu yüksek güvenlikli süratle gelişen teknolojinin, yalnızca taraflardan ikisinin de kuantum tabanlı telefon kullanıyor olması durumunda faal hâle gelebileceği bildirildi.

Haber Sitelerinden Alıntı Yapılmıştır.