Beyni çipli felçli adam niyet gücüyle tweet attı

miRBey

Aktif Üye
Beyni çipli felçli adam niyet gücüyle tweet attı
Kasların hareket etmesini sağlayan beyin ve omurilikteki hudut hücrelerinin hasar görmesi kararı ortaya çıkan, felce niye olan ve çabucak hemen tedavisi bulunamayan Amyotrofik Lateral Skleroz (ALS) hastalığından mustarip 62 yaşındaki bir erkeğin artık kas faaliyetine gerek olmadan niyetlerini diğerlerine iletebildiği açıklandı.

Açıklama, Avustralyalı erkeğin bunu yapmasını sağlayan teknolojiyi geliştiren Synchron isimli şirketten geldi.

Açıklamaya nazaran Philip O’Keefe, Synchron CEO’su Thomas Oxley’in hesabına “Bu tweeti yalnızca düşünerek oluşturdum” yazan bir paylaşım yolladı.

‘İlk direkt fikir tweeti’ O’Keefe’nin beyninden kablosuz olarak gönderildi.

ALS’nin niye olduğu ilerleyici felç daha sonrası O’Keefe’nin beynine geçen yıl ‘Stentrode’ isimli bir bilgisayar arayüzü kuruldu.

‘Hastaların fikir yoluyla dijital aygıtları kablosuz olarak denetim etmelerini sağlamak için tasarlanan’ implant, kafatası delinmeksizin şah damarı yoluyla yerleştirildi.

Şirket, O’Keefe’nin şöyleki söylemiş olduğini aktardı:

“Şimdi bilgisayarda nereye tıklamak istediğimi düşünmem yetiyor ve e-posta gönderebiliyor, banka süreci yapabiliyor, alışveriş yapabiliyor ve artık dünyaya Twitter üzerinden ileti gönderebiliyorum.”

O’Keefe’ye göre “Hayrete şayan sistem, tıpkı bisiklete binmeyi öğrenmek üzere pratik gerektiriyor, fakat bir sefer çevirmeyi öğrendiğinizde, doğal hale geliyor.”

O’Keefe’nin felce karşın artık bağımsız faaliyetlerde bulunabildiğini, dünyayla bir daha temas kurabildiğini aktaran Synchron, gelecek yıl ABD’de insan üzerinde yapılacak bir çalışmada beyin bilgisayar arayüzünü daha da geliştirmeyi planlıyor.

Haber Sitelerinden Alıntı Yapılmıştır.