Baygınlık geçiren bayana yapılan yanlış birinci yardımı önledi: ‘Soğan koklatmak isteyen oldu’

miRBey

Aktif Üye
Baygınlık geçiren bayana yapılan yanlış birinci yardımı önledi: ‘Soğan koklatmak isteyen oldu’
Antalya’nın Manavgat ilçesinde eşiyle birlikte pazara giden Meryem Çakır, apansız rahatsızlanarak kaldırıma düştü. Yanında bulunan eşi ne yapacağını şaşırıp etraftan yardım istedi. Fakat yaşlı adamın daveti bir süre karşılıksız kaldı.

Yoldan geçmekte olan Hakan Algün ise, yaşlı bayanın yanına gelerek müdahalede bulundu. Etrafta bulunanlardan 112’yi arayarak ambulans istemelerini söyleyen Algün, yerde yatan bayanın nabzını denetim ettikten daha sonra gerekli birinci yardım müdahalesini yaptı.

Yarı baygın vaziyette hastaneye getirilen Çakır, yapılan denetimlerinde aort yırtılması kuşkusu ve hayati tehlikesinin bulunması niçiniyle Alanya’da özel bir hastaneye sevk edildi.

‘Bilinçsiz müdahaleye engellemeye çalıştım’

Hakan Algün, arkadaş ziyaretinden dönerken köprübaşına geldiğinde yaşlı bayanı yerde yatar vaziyette gördüğünü belirterek, “Etraftaki vatandaşlar yardımda gecikmişlerdi. Kendim 2009 yılından beri birinci yardım evrakına sahibim. İstanbul’da çalıştığım şantiyelerde bu çeşit olaylara sıkça şahit oldum. beraberinde iş güvenliği uzmanıyım. Teyze burada kıvrılmış vaziyette sırt üstü yatıyordu. Evvel beni duyup duymadığını anlamak için seslendim. Rastgele bir reaksiyon gelmeyince yaşlı olduğu için nabız alamadım. Soluk denetimi yapmaya çalıştım. Sırt üstü yatırdığımda teyzenin gözlerinin kapalı, şuurunun yeninde olmadığını şoka girdiğini gördüm. Kalabalıktan bir arkadaşa çabucak 112’yi aramasını, bana bilgi vermesini istedim. Arkadaş sağ olsun ambulansı aradığını bana söylemiş oldu. Teyzenin nefes alıp vermesini denetim etmek emeliyle başını geriye aldığımda elimi göğsüne koyduğum anda teyzenin nefes alıp vermeye başladığını fark ettim. Teyzenin ayaklarını havaya kaldırmak suretiyle şok konumuna getirdim. Bu ortada etraftaki vatandaşların da bilinçsizce müdahalesini engellemeye çalıştım. Amcayı sakinleştirdikten daha sonra teyzeyi konuşmaya teşvik ettim. Teyzenin şuurunun yerine geldiğinden emin olduktan daha sonra da gelen 112 sıhhat takımına teslim ettim” dedi.

‘Teyzeye soğan koklatmaya çalışanlar vardı’

Her vatandaşın birinci yardım eğitimi alması gerektiğine dikkat çeken Hakan Algün, “Birinci yardıma muhtaçlığı olan beşere birinci yardım bilgisi olmayan kimse dokunmamalıdır. Bugün burada toplanan kalabalıktan teyzeye soğan koklatmaya çalışan, su içirmeye çalışan değişik metotlar öneren kimseler vardı. Onları suçlamıyorum. Şayet içlerinden temel yardım dayanağı ve birinci yardım bilgisi olan kimseler olsaydı çabucak yardım edilebilirdi. Ben teyzemize acil şifalar diliyorum. Allah yardımcısı olsun” diye konuştu.

Haber Sitelerinden Alıntı Yapılmıştır.