Arda Turan: Kimseyi suçlamıyorum lakin ülkedeki ortam hevesimi kırıyor

miRBey

Aktif Üye
Arda Turan: Kimseyi suçlamıyorum lakin ülkedeki ortam hevesimi kırıyor
Galatasaraylı futbolcu Arda Turan, İstanbul’da bir özel Üniversite bünyesinde yapılan Marka Araştırma ve Değerlendirmeleri kararında 2022 yılı en sevilen ve örnek alınan futbolcusu seçildi. Mükafatını almak için eşi Aslıhan Doğan Turan ile üniversiteye gelen futbolcu, hem de düzenlen söyleşide öğrencilerle buluştu. Üniversitenin konferans salonunda yapılan söyleşide salonu hınca hınç dolduran öğrenciler aktifliğin sonunda Turan ile kucak kucak fotoğraf çektirerek, forma imzalattı. Söyleşide mesleksel ömrüne ait samimi açıklamalar yapan Arda Turan, ödül için öğrencilere teşekkür etti.

Üniversitede olduğu için memnunluğunu lisana getiren Arda Turan, “Gelmedilk evvel bu konuşmayı düşünmüştüm. Uzun vakittir aklımda daima şu biçimde başlangıçlar oluyor; Arda epeyce yanılgıları oldu fakat düzgün çocuktur. Yüzde 100 nitekim epey yanlışlarım oldu. Bunlar emin olun sizin bildikleriniz değil. Kendi içimde bildiklerim ve aslında ailemle olanlardı. Lakin hayatımız boyunca yanılgı yapmaya devam edeceğiz. Kusur yapmalıyız da kendimizde yanılgı yapacak cüreti bulmalıyız. kimi vakit ‘Yaptığım şeyler unutuldu mu? Ya da ilham verme işi geçti mi?’ diye düşünüyordum. Bu ödül uzun vakit daha sonra nitekim bunların hatırlandığını, bana gençlere hala ilham verebileceğini gösterdi. İçimdeki nitekim başarma azmini, yinedan çalışma azmini o kadar uyandırdı ki kıymetini size anlatamam. Açıkçası topluma karşı bir çekincem de vardı. Uzun vakit daha sonra yaşadığım memnunluğu anlatamam. Zira siz bugün Arda’nın yanılgılarına amalarına değil de hoş tarafına bakmayı seçtiniz. Benim hoş tarafıma baktığınız için teşekkür ediyorum.” dedi.

‘Psikolojik olarak epey yıprandım’

Atletlerin daima yargılanmayla karşılaştığını belirten Turan, “Spor kolundaki hocalarımız yargılıyor, meskende annemiz yargılıyor, en büyüğü kendi kendimizi daima yargılıyoruz. Bir şeyler yapmak için hamasetimiz o kadar az kaldı ki. Daima korkuyoruz ve bizim için kaybetmek hayli makus bir şey üzere geliyor. Bu işin dertli olan kısmı ruhsal olarak yıpranma hayli fazla buna hazırlık olmalıyız. Galatasaray A ekibine çıktığımda önümde büyük bir ölçü para, en az 3-4 söz İngilizce ve hiç bir ruhsal eğitim almamış bir çocuktum. daha sonrasında her davranışımı hakikat beklediler. Daima söylerim bana verilmeyen şeyleri geri istediler. Artık altyapımızla ilgili ‘İngilizce eğitimi alıyorlar mı? Psikologları var mı?’ diyorum. Şu ana kadar 700 maç oynadım. Fizikî olarak yaşadığım sakatlıkları geçiyorum, tolere edilebilir lakin geldiğim noktada o kadar fazlaca ruhsal olarak yıprandım ki zira ulusal maça çıktığınızda kazandığında kahraman kaybettiğinde hain oluyorsun. Kendinizi daima etraftakileri memnun etmek için hazırlıyorsunuz. Artık 700 maçın sonundaki panik bedeniniz gerçek tepkiler veremiyor, gerçek düşünemiyorsunuz, paylaşamıyorsunuz. Artık tahammül sonunuz hiç kalmamış oluyor hayli fazla reaksiyon vermeye başlıyorsunuz. En büyük tavsiyem ne olursa olsun kendinizi keyifli edin. Şayet siz memnun şayet olmazsanız ne ailenizi ne de kadro arkadaşlarınızı memnun edersiniz. Bu yanlışa son senelerda hayli düştüm. İnsanları memnun edeceğim, dediklerini yapacağım diye kendim olmaktan farklı biri oldum.” diye konuştu.

Çok agresiflikler yaptığını aktaran Turan, “Çok fazla giydiğime, yediğime, içtiğime, eğlendiğime takıldılar. Oyunu geliştirmek ismine bir şeyler yaptığımı, düşündüğümü düşünüyordum. Hocalarımla bunu tartışabilme yeteneğim vardı. Bilinçaltında o kadar epey Arda algısı vardı ki rahatsız edici olabilir. Ben de epeyce agresiflikler yaptım, her yerdeydim. Kimseyi kırmamak için sabah kalkıyorsun magazinde, sporda, iktisatta var. Boş boş konuştuğum bir sürü vakit içinder oldu.” tabirlerini kullandı.

‘senelerdır uyku sorunu çekiyorum’

Psikolojisini toparlayamadığı için yıllardır uyku sorunu çektiğini söyleyen Arda, “senelerdır uyku sorunu çekiyorum, rahat uyuyamıyorum. Bir itiraf olacak fakat kendime güzel bakamadım. niçini külliyen ruhsal. Psikolojimi bir türlü yeterli toparlayamadığım devirler oldu. Diyet yapıyorum 10 gün daha sonra bozuyorum. Çalışmaya başlıyorum daha sonra vazgeçiyorum. Zira kimseyi suçlamıyorum lakin ülkedeki ortam hevesimi kırıyor. Gelişememek hevesimi kırıyor. Bu oyunu biz niye daha uygun oynayamıyoruz? niye pas oyununu daha yeterli oynayamıyoruz? Derken ben de biraz duygusalım çabuk düşerim. İspanya’da kendime epey daha düzgün bakıyordum zira epeyce daha özgür hissediyordum. İnsanın kendimi özgür hissetmesi kadar hoş bir şey olamaz. İspanya macerama tamamlanmış öykü olarak bakıyorum, doğal ki hayli hoş günlerdi. Özlüyorum lakin gönül rahatlığıyla tatlı bir hasret var.” dedi.

Fizikî özelliklerinin futbol oynamaya hiç müsait olmadığını söyleyen Turan, “Bir oyuncuda futbolcu olması için 10 tane fizikî özellik gerekiyorsa bunların 7si bende mevcut değildir diye düşünüyorum. Yalnızca içimde adalet hissiyle gelişmiş inanılmaz bir kazanma isteği vardır. hayatımda hiç bir oyunda hile yapmam. Eşim burada, konutta kağıt oynarken bile hile yapmam lakin sonuna kadar kazanmak için uğraşırım. Bir öteki özelliğim ise epeyce düzgün bir oyuncu zekasına sahibim. Dünyadaki en üst seviye orta alanlarında, yani Iniestanın Royceun yani o düzeydeki oyuncuların oyun görüşüne yakın bir görüşe sahibim. Bu benim için fazlaca büyük bir avantajdı. Her vakit topa sahip olmanın büyük kadro için fazlaca pahalı olduğunu düşündüm ki Real Madrid bunu her keresinde kanıtlıyor. Daima şöyleki tenkitler olurdu; Arda ekibi yavaşlatıyor. Asla kadrosu yavaşlatmıyordum, topa sahip olup oyuna hükmetmemizi sağlıyordum. Daima bu biçimdeydi lakin tabi toplumsal medyada halk, karşı kaleye gidelim istiyordu. Arkadaşlar oyun 90+ oynanıyor, bir oyuncunun ayağına iki dakika top değiyor. Yani geriye kalan 90 dakikada aslına bakarsanız topsuz oyun oynuyoruz. O yüzden inanın bana top o kadar değerli ki topu kaybetmemek, topa hakim olmak fazlaca kıymetli. Bugün açıkçası kendi grubumuzun, Fenerbahçenin, Beşiktaşın da yaşadığı en büyük sorun topa sahip olmamak. Topa sahip olamazsanız rakip olur ve daha fazlaca koşarsınız, koştukça da bu oyunu oynayamazsanız.” tabirlerini kullandı.

Aslında fizikî özelliklerinin futbol oynamaya hiç müsait olmadığını söyleyen Turan, “Bir oyuncuda futbolcu olması için 10 tane fizikî özellik gerekiyorsa bunların 7si bende mevcut değildir diye düşünüyorum. Yalnızca içimde adalet hissiyle gelişmiş inanılmaz bir kazanma dileği vardır. hayatımda hiç bir oyunda hile yapmam. Eşim burada, konutta kağıt oynarken bile hile yapmam ancak sonuna kadar kazanmak için uğraşırım. Bir öteki özelliğim ise fazlaca güzel bir oyuncu zekasına sahibim. Dünyadaki en üst seviye orta alanlarında, yani Iniestanın Royceun yani o düzeydeki oyuncuların oyun görüşüne yakın bir görüşe sahibim. Bu benim için fazlaca büyük bir avantajdı. Her vakit topa sahip olmanın büyük grup için fazlaca kıymetli olduğunu düşündüm ki Real Madrid bunu her keresinde kanıtlıyor. Daima şu biçimde tenkitler olurdu; Arda kadrosu yavaşlatıyor. Asla kadrosu yavaşlatmıyordum, topa sahip olup oyuna hükmetmemizi sağlıyordum. Daima bu biçimdeydi ancak tabi toplumsal medyada halk, karşı kaleye gidelim istiyordu. Arkadaşlar oyun 90+ oynanıyor, bir oyuncunun ayağına iki dakika top değiyor. Yani geriye kalan 90 dakikada aslına bakarsan topsuz oyun oynuyoruz. O yüzden inanın bana top o kadar değerli ki topu kaybetmemek, topa hakim olmak fazlaca kıymetli. Bugün açıkçası kendi ekibimizin, Fenerbahçenin, Beşiktaşın da yaşadığı en büyük sorun topa sahip olmamak. Topa sahip olamazsanız rakip olur ve daha hayli koşarsınız, koştukça da bu oyunu oynayamazsanız.” sözlerini kullandı.

‘Fatih Terim ile çalışmaktan hayli keyif aldım’

Kendisinde Fatih Terim’in yerinin hayli farklı olduğunu anlatan Turan, “Fatih Terim ile çalışmaktan fazlaca keyif alırım. Dünyadaki bütün teknik yöneticilere hürmetim vardır. Genelde dünyadaki değerli teknik yöneticiler, hazır gruplarla ve büyük oyuncularla çalışırlar. O yüzden forvet çıkarıp forvet alırlar, sağ kenarı çıkarıp sağ kenarı alırlar yahut taktiklerinde hayli ufak değişiklikler yaparlar. Ancak Fatih hocanın bilhassa atak bölgesindeki dehası kimsede yoktur. Çok fazla atılım yapar. Her şeyi dener, açıkçası bu bana hayli şey öğretiyor. Günde 8 tane maç izler, hayli çalışır bu beni epey etkilemiştir.” diye konuştu.

Galatasaray’ı hayatı boyunca fazlaca seveceğini söyleyen Arda Turan, “Galatasaray benim sevdam, ömrüm boyunca fazlaca seveceğim. O yüzden Galatasaray ile ilgili ne olursa hizmet etmeye çalışırım. Futbol Federasyonuyla ilgili mevzuları bilmiyorum zira işin ortasında çıkar var ise asla orada olmam, aslına bakarsanız ömrüm boyunca da olmadım. Hakikaten futbola hizmet etmemi isterlerse sonuna kadar ederim. Ülkemi dünyanın her yerinde de temsil edebilirim. Her şey adaletli olmalı diye düşünüyorum. Fatih Hoca ile konuştuğumuz bir fikrimiz vardı o da şu; MYK ve heyetleri kulüp temsilcilerinden yapmak istiyorum. Zira her hafta adalet, hakem sorunumuz var. Oyunun gerçeği grupların yeterli oynamaması, kadrolarımız yeterli futbol oynamıyor.” diye konuştu.

Haber Sitelerinden Alıntı Yapılmıştır.