Anadolu’da dinler tarihini değiştirecek keşif

miRBey

Aktif Üye
Anadolu’da dinler tarihini değiştirecek keşif
Sivas kent merkezine bağlı Çelebiler köyü yakınlarında bulunan ve Selçuklu devrinde inşa edildiği düşünülen Huykesen Kilisesinin yaklaşık 3 bin yıl öncede ibadethane olarak kullanıldığına dair bulgulara rastlanıldı.

Kilisede bulunan seramik kesimlerinin Eski Tunç Çağı, Demir Çağı, Helenistik, Roma ve Ortaçağ yerleşmelerini işaret ettiği açıklandı.

Günümüzde atıl durumda olan kilisenin bilinen en eski ibadet merkezlerinden biri olduğu düşünülüyor.

Kilise hakkında bilgi veren Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Kısmı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erdal Eser şunları söylemiş oldu: “Bazı literatürlerde kaya önü kilisesi ya da benim daha hayli gerçek bulduğum sunak kilisesi ismiyle tanınan bir sistemle yapılmış bir yapı. Benim değerlendirmelerime göre içerisinde bulunduğumuz alanda inşa edilmiş en erken tarihindeki ibadet yapılarından birisi. Orada bir kaya yapısı var ve kayaya oyulmuş sunaklar var. Tek ilahlı dinler, Hristiyanlık bu bölgede yayıldığında alanın kutsallığına da bağlı olarak kullanması devam ediyor. Kapadokya bölgesinde gördüğümüz kadar olmasa bile bu bölgede de kayaya bağlı birtakım yerlerin yapılarak kullanıldığını gösteren enteresan bir örnek. Huykesen Kilisesi ve çabucak sonrasındaki süreçlerde de isminden da anlaşılacağı üzere kullanması devam ediyor. Günümüzde de vakit zaman çeşitli guruplar, cemaatler gelerek orada yılın belirli saatlerinde merasimler gerçekleştiriyorlar. Bu bölgenin Müslümanlaşması daha sonrasında da o noktanın kutsallığının tıpkı biçimde devam ettiğini anlıyoruz.”

Prof. Dr. Eser, kilisenin 3 bin yıl evvel inşa edilmiş olabileceğini belirtti: “Huykesen denmesinin niçini de benim bildiğim kadarıyla altını ıslatan çocuklar oraya gdolayılüyorlar, orada nasıl bir eğitime tabi tutuluyorlar bilmiyorum lakin orada biraz vakit geçiriyorlar ve o durum bir manada tedavi ediliyor ve yapının etrafında bu biçimde bir inanç gerçekleşiyor. Kayaç üstündeki durumu, yapının sırt bölgesinin doğu cephede olması antik devirden itibaren bir merasim alanı olarak kullanıldığını bize gösteriyor ve kayanın da oyulması, o formun verilmesi en erken Demir Çağı’nda olduğunu düşünüyorum yani M.Ö 1. bin devrinde olabileceğini düşünüyorum. Kente olan yakınlığı, yakınındaki yerleşmelerle olan alakasına bakıldığında herkes tarafınca kutsal olduğuna inanılan bir nokta olduğu anlaşılıyor. Birinci halinin en az 3 bin yıllık olduğunu varsayım etmek mümkün lakin sonrasındasındadan eklenen duvar kısımları biraz daha araştırılması gerekir.”

Haber Sitelerinden Alıntı Yapılmıştır.