87 yaşında yüksek lisans mezunu oldu

miRBey

Aktif Üye
87 yaşında yüksek lisans mezunu oldu
Sri Lanka‘da Velanai isimli küçük bir köyde doğan Varatha Shanmuganathan, ülkesinde 26 yıl süren iç savaş sırasında Kanada’ya göç etti.

87 yaşındaki Shanmuganathan, ülkenin Ontario eyaletindeki York Üniversitesi‘nde siyaset bilimi alanında yüksek lisans mezunu oldu.

Shanmuganathan, CNN kanalına yaptığı açıklamada, “İlginçti. Kasım ayının birinci günü, bayağı ömrüme devam eden bayağı bir kadındım. Kasım ayının ikinci günü mezun olduğumda her şey değişti” dedi.

‘Her vakit hayalimdi’

Shanmugunathan, “Bu her vakit hayalimdi, siyaset okumak ve siyasette daha yüksek bir derece elde etmek… Ve nihayetinde bunu başardığım için mutluyum” sözlerini kullandı.

York Üniversitesi Sözcüsü Gloria Suhasini’ye bakılırsa Shanmuganathan, üniversitenin en yaşlı yüksek lisans mezunu.

“Ben her vakit kalbimde ve ruhumda barışı, adaleti, eşitliği ve demokrasiyi yaşattım ve büyütüm” diyen Shanmuganathan, “Ülkemin öyküsünü tüm jenerasyonlara yüksek sesle ve net bir biçimde anlatmak istedim, hepimiz barışı arzulamalıyız” diye konuştu.

And now some good news: An 87-year-old grandmother from Sri Lanka has become the oldest student to receive a master’s degree from York University. https://t.co/bILbRDgTbH

— Marc Flisfeder (he/him) (@MarcFlisfeder) November 3, 2021

Eğitim hayatındaki birinci başarısı değil

Bu Shanmugunathan’ın eğitim omurundaki birinci başarısı değil. Daha evvel Hindistan’daki Madras Üniversitesi’nde lisans mezunu olan Shanmugunathan, Hint tarihi ve İngilizce öğrenmek için Sri Lanka’ya döndü.

1990’da ikinci lisan olarak İngilizce öğretmek için İngiltere’nin başşehri Londra’ya taşındı ve Londra Üniversitesi’nden uygulamalı dilbilim alanında birinci yüksek lisans mezuniyetini aldı.

Shanmuganathan, York Üniversitesi Schulich İşletme Okulu’ndan mezun olan kızının yanına gitmek için 2004 yılında Kanada’ya göç etti.

Üniversitenin yaşlılara fiyatsız eğitim sunduğunu öğrenen Shanmuganathan, sonunda siyaset bilimi eğitimi alma hayalini gerçekleştirmek için talih bulduğunu belirtti.

Buradaki eğitimine 2019’da başlayan Shanmuganathan, eğitimine Kovid-19 salgını sürecinde de devam etti.

Sri Lanka’daki savaş hakkında kitap yazacak

Shanmuganathan, hayat gayesine ulaşmasına karşın işinin çabucak hemen bitmediğini kaydederek, bir daha sonraki işinin Sri Lanka’nın savaş daha sonrası durumu ve barış arayışı hakkında bir kitap yazmak olduğunu lisana getirdi.

Shanmuganathan, öyküsünün diğerlerine tutkularını keşfetmeleri konusunda ilham vermesini umut ettiğini de kelamlarına ekledi.

‘Her yaştan bayanlar için kuvvetli bir rol model oluşturacak’

Bunun yanı sıra York Üniversitesi Rektörü Rhonda Lenton da Shanmuganathan, “Bu, York Üniversitesi’nin temsil ettiği şeyin en düzgününü; eğitime erişim, herkes için kapsayıcı bir ortam yaratma taahhüdü ve daha güzel bir gelecek yaratmak için sarsılmaz bir kararlılığı temsil ediyor” dedi.

Lenton, “Hiç kuşku yok ki diğerlerine da yüksek tahsile devam etmeleri konusunda ilham verecek ve her yaştan bayanlar için kuvvetli bir rol model oluşturacak” değerlendirmesini yaptı.

Sri Lanka’da yaşanan iç savaş, 2009 yılının mayıs ayında hükümetin Tamil Kaplanları örgütünün ülkenin kuzeyinde varlığına son vermesiyle nihayete ermişti.

Uzun ve kanlı çatışmalardan Sri Lanka’nın kuzey ve doğu eyaletlerinde yaşayan insanların yaklaşık 3’te 2’si etkilenmiş, 70 binden çok insan hayatını kaybetmişti.

Haber Sitelerinden Alıntı Yapılmıştır.